Helyi közélet

2016.02.25. 15:25

Évet értékelt a katasztrófavédelem

fenyvesi

A sajtótájékoztató résztvevői: Tóth Ibolya és Berecz György

A 2015-ös évet értékelték a tegnapi sajtótájékoztatón Salgótarjánban, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

NHC24-információ. – A 2015-ös évünk viszonylag csendes, nyugodt és kiegyensúlyozott volt. A vonulások vonatkozásában közel azonos számú műveletet hajtottunk végre, mint az előző időszakban. A tavalyihoz hasonlóan 650 tűzesetünk és hozzávetőleg 580 műszaki mentésünk volt – kezdte az évértékelő sajtótájékoztatót Berecz György, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője: – Az őrsprogramnak köszönhetően nincs már olyan település a megyében, ahová 15 perc alatt ne érnének ki a kollégám és ne valósulna meg mentő tűzvédelem. S ennek köszönhetően nem került végrehajtásra a 2015-ös évben egyesnél magasabb riasztási fokozat (ötös a legnagyobb) a megyében – tette hozzá.

Berecz György úgy folytatta: példaértékű volt az önkéntes tűzoltó egyesületek beavatkozása a megyében az előző esztendőben. A négy évvel ezelőttihez képest 2014-ben megduplázódott, tavaly pedig megtriplázódott az önkéntes közbelépések száma. Ennek az lett az eredménye, hogy a hivatásos egységek bent az állomáshelyükön tartják fent a készenlétet, a vegetáció tüzekhez pedig nem alkalmaznak hivatásos egységeket.

A polgári védelem területén rengeteg ellenőrzést hajtottak végre, hiszen több mint hatszáz ilyen típusú szemléjük volt, ahol megnézték például a vízelvezető árkokat, illetve a lakosságra veszélyes fákat. Iparbiztonsági szempontból kiemelendő az, hogy a veszélyes vasúti és közúti áruszállítás kapcsán több ezer gépjárművet vagy vagont állítottak meg tavaly. S ennek is köszönhetően ilyen típusú baleset a megyében nem történt.

A pályázati lehetőségeket véleménye szerint a maximális mértékben kihasználták, s ennek eredményeként 2015-ben sikerült beszerezni egy nagy értékű technikai eszközt, amely mind a megyei, mind pedig az országos készenlét gépjárműparkját bővítette. A nagyteljesítményű aggregátor nem egyéni fogyasztókat, hanem trafóállomásokat tud táplálni. Ez által akár teljes településeket, nagyfogyasztókat tudnak visszakapcsolni az áramszolgáltatásba.

Zárásként Berecz György elmondta: a funkcionális területek tekintetében a gazdálkodásukra jellemző, hogy kiegyensúlyozottan és tartozásmentesen zárták a 2015-ös évet, és olyan technikai fejlesztések valósultak meg, amelyeknek köszönhetően jelentős minőségbeli változás történt a gépjárműtechnikák, illetve az egyéni vagy a kollektív eszközök vonatkozásában. Ezen túlmenően folyamatosan megújulnak, és egyre korszerűbbek lesznek az igazgatóság által működtetett épületek, s némelyikben már megjelennek energia-megtakarító eszközök is. A humán erőforrás szempontjából fontos megemlíteni, hogy 2015 júliusában az életpálya-modell bevezetésre került a rendvédelmi szerveknél, amely egy jelentős bérfejlesztéssel valósult meg az állomány vonatkozásában.

Az elhangzottakhoz Tóth Ibolya, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főizgatóság országos gazdasági főigazgató-helyettese elmondta: országosan viszonylatban is egy csendesebb éven vannak túl. Nógrád megyében azonban ez a „normál” időszak is rendkívül aktívan telt a felkészülés és a megelőzés jegyében.

Hozzátette: országosan is fontos az önkéntesség további erősítése, a kínálkozó lehetőségek kiaknázása. Tennivalójuk van még a készenléti járműállomány korszerűsítése terén, hiszen a tűzvédelem szempontjából lényeges kérdés, hogy milyen eszközpark áll az adott igazgatóságok rendelkezésére, illetőleg azt milyen fenntartási költségek mellett lehet üzemeltetni. Ezért fontos, hogy ebben a kérdéskörben 2020-ig egy jelentős összegű uniós forrás áll rendelkezésükre, amelynek keretéből 2016-ban gépjármű-fecskendőket fognak beszerezni – illetve már meglévőket felújítani –, valamint saját pénzből magasból mentő berendezések vásárlására is sor kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában