Helyi közélet

2016.02.25. 07:13

Együttműködésben eredményes a szociális ellátórendszer

fenyvesi

A sajtótájékoztató résztvevői: Czibere Károly államtitkár és Simon Tibor kormánypárti polgármesterjelölt

„Egy város szociális ellátó rendszere akkor eredményes igazán, illetve akkor tud igazán jól válaszolni a felmerülő problémákra, ha a kormány által valóban segítséget nyújtó programokat egy helyi vezető össze tudja kombinálni a társadalom érdekében” – hangzott el Simon Tibor polgármesterjelölt és Czibere Károly államtitkár szerdai salgótarjáni sajtótájékoztatóján.

Salgótarján. – Ma körbejártuk azokat a városi területeket, amelyekben érintett lehet a Czibere Károly államtitkár által vezetett államtitkárság. Meglátogattuk az acélgyári kolóniákat, a zagyvapálfalvai Zöldfa utat, illetve a férfi és női átmeneti szállókat is megtekintettük. Ezeken a szemléken is látható volt, hogy Salgótarján szociálpolitikája igen komoly kihívásokkal szembesül, mind a társadalmi, mind a gazdasági élet szempontjából. A város hosszú távú érdekeit figyelembe véve nagyon sok tennivaló van még – fejtette ki Simon Tibor.

– Az is megállapítható, hogy városunk nagyon nagy mértékben elöregedett az elmúlt időszakban. A fiatalok sajnos elvándoroltak, az itt maradók pedig jórészt azon emberekből állnak, akik azért nem tudtak elmenni, mert társadalmi helyzetük ezt nem tette lehetővé, vagy pedig nem tudtak gyermekeik után költözni különböző okok miatt. Sok a munkanélküli, illetve számos olyan ember él itt, Salgótarjánban, akinek alacsony a képzettsége, így nem talál munkát magának. Ezért fontos a jelenlegi nehéz helyzet kitörési pontjainak megtalálása annak érdekében, hogy – városunk hosszú távú érdekeit szem előtt tartva – olyan fejlődési pályára tudjuk állítani Salgótarján szociálpolitikáját is, amely hosszú távon megalapozza szeretett megyeszékhelyünk érdekeit – tette hozzá a kormánypárti polgármester-jelölt

Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: véleménye szerint ez a látogatás rendkívül hasznos volt minden részében, ugyanis sikerült egy áttekintést kapnia az idősek és a hajléktalanok ellátása kapcsán, illetve a felzárkózási ügyek tekintetében.

Hozzátette: csak akkor eredményes igazán egy településnek a szociális ellátó rendszere, illetve úgy tud igazán jól válaszolni a nélkülözők problémáira vagy a rászorulók nehézségeire, ha a kormányzati politika által nyújtott szociális programok (felzárkóztatási, szociális szolgáltatási, gyermek- és idősvédelmi) mellett van egy olyan helyi vezető, aki ezeket összefogja, és kombinálni tudja a társadalom érdekében.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is: a kormány elkötelezett abban, hogy a szociális szolgáltatások, a gyermekvédelem területén, valamint a felzárkózás és az idősek segítése ügyében is olyan programokat vigyen tovább, amelyek választ tudnak adni a legégetőbb kérdésekre.

Zárásként Czibere Károly kiemelte: jelenleg az egyik ilyen fontos probléma a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás rendszerének megszűnése. Felháborítónak tartja, hogy 163 idős ember esett el január elsejétől a gondozástól lehetőségétől, hiszen a szépkorúak számára az egyik legfontosabb dolog a biztonság garantálása. Ennek pedig az alapvető feltétele az, hogy tudjon az érintett egy telefonon vagy jelzőkészüléken jelezni, ha valamilyen nehézsége támad. Az államtitkárság megfeszített munkájának köszönhetően azonban újraszervezte a salgótarjáni jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, s ennek eredményeként már március elsejétől újraindul ez a szociális szolgáltatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában