Helyi közélet

2016.02.18. 18:00

Egyre több az influenzás beteg

fenyvesi

Az előző héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: február 8-14. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 38 százalékkal több, 43 ezer 700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, százezer lakosból 443 fő jelentkezett influenzás panaszok miatt. Nógrád megyében több mint háromszorosára nőtt a vírussal fertőzöttek száma az előző héthez képest.

NMH-információ. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi osztályának legfrissebb jelentéséből. Az előző, hatodik héten egy terület kivételével valamennyi közigazgatási területen több influenzás beteget regisztráltak, mint egy héttel korábban. Az influenza miatt orvoshoz fordulás gyakorisága Nógrád megyében több mint háromszorosára, Somogy megyében több mint kétszeresére és Heves megyében közel másfélszeresére nőtt. Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek között tovább nőtt a gyermekek aránya (44,3 százalék). Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a hatodik héten Borsod-Abaúj-Zemplén (3), Fejér (1), Heves (4) és Nógrád (2) megyéből összesen 10 jelentés érkezett. A járványok hat óvodát, három általános iskolát, és egy gimnáziumot érintettek. Négy járványban történt mintavételezés, az eddig elvégzett vizsgálatok alapján egy esetben influenza B vírus volt felelős a járvány kialakulásáért.

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon az előző héten tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, azonban az emelkedés mértéke kisebb volt, mint az előző hetekben – összegzett a központ. Nógrád megye tekintetében magasabb az emelkedés, ugyanis a százezer lakosra jutó orvoshoz forduló betegek száma Heves megye után nálunk a legmagasabb, 812 fő. Az elmúlt három hét alatt 31 járványt jelentettek 8 megyéből. A járványok 1 bölcsődét, 14 óvodát, 14 általános iskolát, egy gimnáziumot és egy kórházat érintettek. Mintavételezés 19 esetben történt, 6 esetben az influenza B kóroki szerepét igazolták.

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban továbbra is teljes látogatási tilalom van érvényben. Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert kórház gyermekosztályán, szülészeti-nőgyógyászati osztályán és újszülött-részlegén tilos a látogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában