Helyi közélet

2016.02.03. 20:58

Biztonsági kérdés lett a migráció

fenyvesi

A megyeszékhelyre látogatott szerdán Kontrát Károly. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára biztonságpolitikai egyeztetéseket folytatott a megyei és városi védelmi szervek vezetőivel, majd sajtótájékoztatót tartott az embereket manapság leginkább érintő migrációs kérdésről a térség országgyűlési képviselőjével, a megyei közgyűlés elnökével, valamint a kormánypártok polgármesterjelöltjével közösen.

Salgótarján. – Magyarország kezdettől fogva határozottan kiállt a határok megvédése mellett, ahogyan az állampolgárok is állást foglaltak a kormány migrációs politikája mellett a nemzeti konzultáció során – mondta az államtitkár. Ennek köszönhetően az országgyűlés szigorította a Büntető Törvénykönyvet, létrehozta a tranzitzónákat és a határra rendelte a honvédséget. A kerítéssel kiépült az ideiglenes biztonsági határzár a déli államok felé, illetve a rendőrség határrendészeti bevetési osztályai is megtették a szükséges lépéseket. Mindezekkel ősztől a minimálisra csökkent a hazánk határait átlépni szándékozó illegális migránsok száma – tette hozzá.

Kontrát Károly kiemelte, hogy egy új veszéllyel állunk szemben: az Európai Unió – megsértve a nemzeti parlamentek jogkörét – betelepítési kvótákat határozott meg a tagállamok számára, amely döntést hazánk megtámadta az Európai Bíróságon. Fontosnak tartja, hogy minél több magyar ember kifejezze véleményét a kvótával kapcsolatban és minél többen írják alá a Fidesz-KDNP kötelező betelepítést elutasító petícióját. Néhányan azt gondolják, hogy értelmetlen az aláírásgyűjtés, mert ez semmilyen hatást nem gyakorol az uniós döntésre. Az államtitkár emlékeztetett, hogy 2013-ban a rezsicsökkentés megvédésére is hasonló kampány indult, –  amikor az európai közösség ellenezte a kormány családokat segítő intézkedését – és az idő, valamint a hárommillió támogató hatására sikerre tudta vinni a kormány a reformot.

„A korábbi években az illegális bevándorlás kifejezetten kulturális és gazdasági problémaként jelent meg, de mára biztonsági kérdés lett” – hangsúlyozta, majd utalt a párizsi terrortámadásra és a kölni erőszakos eseményekre. Nyomatékosította, hogy a terrorveszély elhárítása érdekében arányos, szükségszerű és gyors döntések kellenek, ezért elengedhetetlen az alaptörvény mielőbbi módosítása, azonban az ellenzék a jelek szerint ezt nem támogatja.

„A magyar emberek biztonsága nem alku tárgya” – fogalmazott. A javaslatukat a kormánypárti frakciók elé terjesztik, majd az ott született döntést a parlament elé viszik. Amint mondta: az illetékes szervek megyei és városi vezetőivel történt megbeszélésen mindannyian egyetértettek abban, hogy a biztonság a legfontosabb!

Kontrát Károly üdvözölte a Nógrád Megyei Közgyűlés múlt hét csütörtökön elfogadott határozatát, amely elutasítja a betelepítési kvótát. A salgótarjáni közgyűlés ezzel ellentétben napirendre sem vette a javaslat tárgyalását, azt elnapolták a februári ülésre. Erre az államtitkár úgy reagált: reméli, hogy Salgótarjánnak olyan polgármestere lesz, aki kiáll a magyar emberek és a város lakóinak védelme mellett.

Nógrád megyében több mint 40 ezren írták alá a betelepítési kvótát elutasító ívet – közölte Skuczi Nándor. A megyei közgyűlés elnöke hozzátette: összefognak az országgyűléssel és a salgótarjániakkal, megtesznek mindent az emberek biztonságáért.

– A városnak is kiemelt érdeke, hogy a béke, a nyugalom és a közbiztonság megmaradjon, valamint, hogy ezzel ellentétes folyamatok ne induljanak el – mondta Simon Tibor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje. Egy esetleges brüsszeli döntést követően Salgótarján védtelen maradhat, ha nem csatlakozik a kvótát elutasító önkormányzatokhoz és a kormányhoz – fűzte hozzá.

– Van-e valamilyen elképzelése a városvezetésnek arról, hogy miként védheti meg a lakosságot? – tette fel a kérdést.

A polgármesterjelölt megígérte, hogy megválasztása esetén az első közgyűlésen napirendre emelik a kötelező betelepítés elutasítását tartalmazó javaslatot.

Becsó Zsolt a választókerületébe tartozó minden település önkormányzatát levélben kérte, hogy tűzzék napirendjükre a javaslatot, amit már 27 helyen meg is tettek – tájékoztatott –, míg a többiek azt ígérték, hogy a következő napokban meg fogják ezt tenni. Az országgyűlési képviselő bízik benne, hogy valamennyi önkormányzat elfogadja a javaslatot, így Salgótarján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában