Helyi közélet

2016.01.19. 08:55

Rég megérdemelt fejlesztések a mentőknél

fenyvesi

[caption id="" align="aligncenter" width="700"] Az új mentőorvosi kocsiban megtalálhatók a legmodernebb mentéstechnikai eszközök[/caption]

Egy több éve tartó, közel 11 milliárd forintos fejlesztési projekt zárult le az Országos Mentőszolgálatnál, amelyet a napokban mutattak be Nógrád megyében. Huszonkét új mentőállomás épült országszerte, illetve hatvan állomás dinamizálása történt meg, közéjük tartozik a salgótarjáni is. A magyar mentésügybe soha nem folyt még be ekkora összeg – mondta dr. Breitenbach Géza regionális igazgató.

Salgótarján. Az elmúlt időszak régóta várt fejlesztéseit adták át a salgótarjáni mentőállomáson. Az eseményen jelen volt az észak-magyarországi régió igazgatója, aki ismertette a projekt helyi megvalósulását. A dinamizálás egyik fontos célja a kivonulási idő csökkentése volt. A kollégáknak nappal a csengő megszólalását követő egy percen belül ki kell vonulniuk, míg éjszaka ennek az időnek a duplája áll rendelkezésre. Korábban a nehézkes vaskapukkal ez a feladat megoldhatatlan volt, ugyanis mire kinyitották és bezárták azokat, már le is telt az idő. Az újonnan felszerelt, korszerű motorizált garázskapukkal jóval egyszerűbb a helyzet – jegyezte meg.

A tervezés során további cél volt az üzemeltetési költségek csökkentése. Külső szigetelést kapott az épület, kicserélték az elavult nyílászárókat és felújították az öltözőket, így megszűntek a méltatlan öltözködési körülmények, kulturálttá váltak a leépült helyiségek. A fűtési- és melegvíz rendszer napkollektorral egészült ki. Továbbá megyei skill labort alakítottak ki az épületben, ahol az oktatóeszközöket tárolják. A munkatársak itt gyakorolhatják a különböző egészségügyi beavatkozásokat. A garázsok előtt álló, sárga színű mentőorvosi kocsi szintén a projekt keretén belül került a megyébe az előző év végén, s február elsejétől teljesít majd szolgálatot a lakosság ellátásában.

Az új autóban megtalálhatók a legmodernebb mentéstechnikai eszközök, betegszállításra viszont nem alkalmas. A funkciója abban rejlik, hogy a mentőorvos vagy mentőtiszt minél hamarabb odaérjen a sürgős eset helyszínére. A Suzuki SX4 S-Cross típusú jármű vezetésére hat mentős kolléga jogosult, akik kimondottan emiatt vettek részt egy gépkocsivezető ápoló-képzésen. Az elmúlt évben emellett három rohamkocsi beszerzésére is volt lehetőség, amelyek a korszerű felszereltségüknek köszönhetően megkönnyítik az életmentést – tájékoztatott Nagy József, Nógrád megyei vezető mentőtiszt, miközben bemutatta az új szerzeményeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Az újonnan felszerelt, korszerű motorizált garázskapuk a vonulási idő csökkentését szolgálják[/caption]

Országosan megújult a mentésirányítási rendszer, így Salgótarjánban is. A mentőállomás egyik bemonitorozott helyiségéből történik a mentésirányítás. A kijelzőkön jól látható a gépkocsik pillanatnyi helye és állapota. A bent lévő munkatársak tökéletesen nyomon követhetik, hogy melyik funkciójú autó éppen merre tart, valamint, hogy üresen vagy beteggel közlekedik-e. A mentésirányításban nappal három, éjszaka pedig két kolléga lát el szolgálatot. A mentőkocsik mellett a négy orvosi ügyelet irányítását is innen végzik, egy másik szobában pedig a betegszállítás irányítását látják el.

A megyeszékhelyre mintegy 50 millió forint jutott az országosan felhasznált 11 milliárdos keretből, az összeg azonban a mentőautóval és az új irányítási rendszerrel még magasabbra rúg.

– Nem oldottunk meg minden feladatot, de az elvégzett fejlesztéseknek is nagyon örülünk. Bízunk benne, hogy a lendület folytatódni fog a kormány részéről, és be tudjuk fejezni a tervezett beruházásokat – adott hangot reményének dr. Breitenbach Géza.

A város és kistérsége nevében Fekete Zsolt alpolgármester köszönetét fejezte ki a fejlesztésekért, amelyek a gyorsabb beavatkozást és a teljesítményjavulást szolgálják.

Az Országos Mentőszolgálat által 2012 végén elindított nagyszabású program célja az esélyegyenlőség legszélesebb körű megteremtése volt az ország teljes területén. A közel 11 milliárd forint összértékű fejlesztés a mentőállomás-hálózat jelentős bővítését, korszerűsítését, 200 darab új mentőjármű és több ezer műszer, egészségügyi- és oktató eszköz beszerzésével az ellátás technikai színvonalának emelését eredményezte.

Az új és dinamizált állomások költséghatékony működését segíti az energiaellátó rendszerek korszerűsítése és az épületek utólagos hőszigetelése, az így megtakarítható rezsiköltség összegét a mentőszolgálat a szakmai munka színvonalának további fejlesztésére költheti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában