Helyi közélet

2015.07.01. 16:09

Történelmi előrelépés fennmaradó ellentétekkel

fenyvesi

Az amerikai elnök szerdán hivatalosan bejelentette a nagykövetségek kölcsönös megnyitását Kubával, történelmi előrelépésnek nevezve ezt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a komoly politikai ellentétek megmaradnak a két ország között. (MTI)

Barack Obama szerdai nyilatkozata szerint az új helyzetben jelentősen megnő az Egyesült Államok mozgástere Kubában, és Washington továbbra sem fog hallgatni, ha az alapvető értékek megsértését tapasztalja a kommunista országban. Úgy fogalmazott, hogy a kapcsolatok rendezése választás a múlt és a jövő között, és arra szólította fel a kongresszust, hogy "ne álljon az emberek útjába", ne akarja "visszaforgatni az időt", hanem oldja fel a szigetországra kivetett gazdasági embargó. Korábban a törvényhozásban többségben lévő Republikánus Párt több vezető politikusa is élesen bírálta a Kuba felé való politikai nyitást, és elutasította az embargó feloldását, amelyre csak a kongresszus jogosult. Az amerikai elnök egyúttal azt is bejelentette, hogy John Kerry külügyminiszter a nyár folyamán Havannába látogat az amerikai nagykövetség megnyitására. Obama hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok eddigi, Kuba elszigetelésére irányuló politikája céljával ellentétes hatást ért el: konzerválta a kubai politikai rendszert és hozzájárult az ország elszegényedéséhez. "Nem kell a múlt börtönében élnünk. Ami nem működik, azt meg lehet és meg kell változtatni" – fogalmazott. Úgy vélte, hogy a Kuba felé való nyitás elősegíti majd a demokrácia terjedését és az emberi jogi helyzet javulását a szigetországban. Azt is kiemelte: a kapcsolatok normalizációja felmérések szerint mindkét ország lakosságának, valamint latin-amerikai politikai vezetőknek a körében is nagy népszerűségnek örvend.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Obama bejelentette, hogy a két ország diplomáciai kapcsolatának fél évszázaddal ezelőtti megszakítása után kölcsönösen nagykövetséget nyit egymás országaiban (a háttérben Joe Biden alelnök)Fotó: (MTI/EPA/Michael Reynolds)[/caption]

A hajdani két hidegháborús ellenség 1961-ben szakította meg a diplomáciai kapcsolatot. Az újrafelvételről két éve kezdtek egymásnál puhatolózni. A tárgyalások másfél éven át titokban folytak, mígnem tavaly decemberben bejelentették - egyszerre, ám nem együtt -, hogy kölcsönösen újranyitják nagykövetségeiket a másik fél fővárosában és normalizálják viszonyukat. Amerikai sajtóértesülések szerint a nagykövetségek megnyitásáról szóló tárgyalásokon Havanna kifogásolta Washington azon kérését, hogy az Egyesült Államok diplomatái előzetes engedélykérés nélkül, szabadon mozoghassanak a szigetországban, és azzal találkozhassanak, akivel csak szeretnének, valamint a kubai hatóságok ne zaklassák azokat, akik felkeresik az Egyesült Államok nagykövetségét. Az egyelőre nem világos, hogy ezekben a kérdésekben milyen egyezség született. A felek között nyilvánvalóan számos nézeteltérés van még. Ezt jelzi, hogy bár Raúl Castro kubai elnök szerdán bejelentette, Kuba a két ország diplomáciai kapcsolatának helyreállítása mellett döntött, kormánya nyilatkozatban szögezte le, hogy a kétoldalú viszony rendezéséhez a Kuba elleni amerikai gazdasági embargó feloldása is szükséges, és Washingtonnak vissza kell adnia a guantánamói amerikai haditámaszpont feletti kubai szuverenitást. Havanna kikötötte azt is, hogy az Egyesült Államoknak fel kell hagynia rádió- és tévéműsorok sugárzásával Kuba felé, s be kell szüntetnie felforgató tevékenységét azért, hogy minden téren normalizálódhassanak a kapcsolatok.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Az Egyesült Államok havannai érdekképviseletét vezető Jeffrey DeLaurentist (b) fogadja Marcelino Medina ideiglenes kubai külügyminiszter havannai irodájábanFotó: (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)[/caption]

A kapcsolatok rendezésének keretében az Egyesült Államok egy hónappal ezelőtt levette Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról, továbbá enyhített valamelyest a szigetország ellen a hidegháború éveiben elrendelt, s azóta is fenntartott gazdasági embargón.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában