Helyi közélet

2015.07.04. 07:31

Szomjoltó ivóvíz és hűsítő párakapu

fenyvesi

A meteorológusok szerint a következő napokban továbbra is marad a meleg nyári idő. A hatóságok felkészültek az időjárási viszontagságokra és folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a szükséges intézkedésekről, valamint az egészségmegőrzés szempontjából fontos tanácsokkal látják el az embereket. A közszolgáltatók közül az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV Zrt.) is nagyobb figyelmet fordít a feladatellátásra és a fogyasztók igényeinek kielégítésére a forró időszakban. Nógrád megye. Mivel a hosszan tartó magas átlaghőmérséklet a megszokottnál nagyobb terhelést jelent az emberi szervezetre, az egészség megóvása és a jobb közérzet biztosítása érdekében az ÉRV Zrt. Észak-nógrádi Szolgáltatási Divíziójának munkatársai – megköszönve a tavaly nyáron beérkezett elismerő lakossági visszajelzéseket – tartós kánikula esetén az elmúlt évben Salgótarjánban elhelyezett párakapu újbóli felállításával kedveskednek a járókelők számára, melyet a város főterén néhány hete már ki is helyeztek.

[caption id="" align="aligncenter" width="754"] Már kihelyezték a párakaput a megyeszékhely főterén[/caption]

„A korábbi évekhez hasonlóan 2015-ben is fontos feladatának tekinti az aktuális évszakokban történő üzemeltetésre való folyamatos, tervszerű felkészülést – jelen esetben a nyári viszonyok közötti minőségi, törvényi előírásoknak megfelelő szolgáltatás biztosítását az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt.”fogalmazott Ritter Géza vezérigazgató.A cégvezető tájékoztatása szerint a magasabb napi átlaghőmérséklet miatt változik a nyersvíz minősége, ami a felszíni víztisztító műveknél jelentős többletfeladatokat ad az üzemeltetőknek. Ennek megfelelően felkészülési tervekben, belső szabályzatokban rögzítik a szervezeti egységek által végrehajtandó feladatokat. Az ivóvízhálózatokon a nyári időjárás miatt a másodlagos szennyeződések veszélye fokozódik. A fertőzésveszély megelőzése és a szolgáltatás biztonsága érdekében a vízművek tisztított vizében, valamint a hálózaton és az átemelőknél a fertőtlenítést, illetve az utófertőtlenítést ilyenkor különös gondossággal kell végrehajtani. A szennyvíztisztító telepeken a magas hőmérséklet miatt növekszik a bűzhatás lehetősége, ezért a technológiai berendezések tisztítása, karbantartása még nagyobb figyelmet igényel. Ritter úr kiemelte: „Küldetésünkkel összhangban alapvető célkitűzésünk, hogy a nyári fogyasztási időszakban is kiváló minőségű ivóvízzel lássuk el felhasználóinkat, valamint a tisztított szennyvizeink minél kevésbé terheljék a befogadó vizeket, és lakossági panaszokat lehetőség szerint ne okozzanak. A lakosság mellett munkavállalóink egészségének megőrzése is kiemelt célunk, ezért a dolgozóink által igényelt mennyiségben, a folyadékveszteség pótlására hűtött, ivóvíz minőségű vizet biztosítunk, a higiénés feltételeknek megfelelően.”

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Ritter Géza vezérigazgató[/caption]

A Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a napi hőmérsékleti adatok alapján rendeli el a hőségriasztási fokozatokat. A magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. A mai kor embere egyre kényesebb az elfogyasztott élelmiszerek minőségére, ugyanakkor a folyadékfogyasztás területén ez a tudatosság még kevésbé érvényesül. Sokan elfelejtkeznek az élet egyik legfontosabb alkotóeleméről, a tiszta ivóvízről. A tudományos ismeretterjesztésekből tudjuk, hogy az ember akár hetekig is kibírja táplálék nélkül, de az ivóvíz hiánya egy-két nap után tragédiához vezethet. Főképp nyáron veszítünk fokozottan vizet a testünkből, így ilyenkor naponta két, két és fél, de akár három liter folyadékra is szüksége van az emberi szervezetnek ahhoz, hogy megfelelően működjön. A szükséges mennyiség természetesen függ az életkortól, a testtömegtől, az adott időszakban végzett tevékenységtől, illetve egyéb tényezőktől – tehát személyre szabott a kívánatos mennyiség. „Az ÉRV Zrt. mint az északkelet-magyarországi régió felelős víziközmű-szolgáltatója az elfogyasztandó folyadék mennyisége mellett a minőségére is felhívja a figyelmet. A rendszeresen ellenőrzött csapvíz mindenki számára elérhető élelmiszer, fogyasztása nemcsak egészséges, de környezettudatos viselkedést is von maga után, ráadásul a cukros üdítőkkel ellentétben kiválóan oltja a szomjat” – összegezte Ritter Géza vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában