Helyi közélet

2015.07.04. 07:53

Szent László Nap a megújult faluközpontban

fenyvesi

Határainkon innen és túl nagy tisztelet övezi egyik legnagyobb uralkodónkat, Szent László lovagkirályt, akinek napját színes programokkal, szabadtéri szentmisével és a teljesen megújult faluközpont átadásával ünnepelte a község apraja nagyja.

[caption id="" align="aligncenter" width="671"] Az utolsó szegletkőig megújult a település központja[/caption]

Ságújfalu. Amikor pár évvel ezelőtt elhaladtunk a 22-es számú főúton, a település központjába érve a bisztró mellett egy elhanyagolt külsejű húsboltot, mögötte pedig nagy üres placcot és régi parasztházakat láthattunk. Ma azonban már teljesen más látvány tárul elénk. Az üzlet épületét elbontották, a használaton kívüli terület gyönyörű – a régi falusi életet időző – külsőt kapott, amit virágok és gémeskút is díszít. A felújított egykori lakóházakban pedig a lakosság és a látogatók számára egyaránt hasznos helyiségeket alakítottak, ki postával és kiállítóhelyekkel. A díszkővel kirakott térre színpadot is állítottak a Szent László tiszteletére rendezett eseményen, ami számos fellépő előadása mellett a kihelyezett szentmise oltárának is helyet adott.

[caption id="" align="aligncenter" width="754"] Az est sztárvendége Rácz Gergő volt[/caption]

Az ünnepi alkalom sok helyi és környékbeli lakost vonzott, akik egy gazdag programsorozatnak lehettek részesei. Kicsik és nagyok egyaránt megtalálták a kedvükre való elfoglaltságot és műsorszámot. A megújult centrum ünnepélyes átadása után a gyermekek nagy örömére fellépett a Kerek Perec Egylet, akik ízelítőt adtak a népmesék világából, majd a helyi óvoda és általános iskola növendékei mutathatták meg a színpadon tehetségüket, többek között néptáncban. A Kapás Attila atya által celebrált szertartás után a Nógrád Operett fiatal testvérpárjának színvonalas előadása következett, Beeri Szilvia és Benjamin ismert operetteket gyűjtöttek egy csokorba. A Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával fellépett az idén negyven éves Nógrád Táncegyüttes kamara csapata is, akik interaktívvá tették produkciójukat, ugyanis rögtönzött táncházat varázsoltak a színpad elé.

[caption id="" align="aligncenter" width="671"] A Nógrád Táncegyüttes a közönséget is bevonta műsorába[/caption]

Kísérő programként népi iparművészek tartottak gyermekfoglalkoztató bemutatót, illetve a Ságújfalu témakörben meghirdetett rajzpályázat pályaműveit és a „Központban a gyermek” című fotókiállítást tekinthették meg az érdeklődők. A képeken helyi fiatalok, óvodások, iskolások szerepeltek.

[caption id="" align="aligncenter" width="671"] Központban a gyermek című fotókiállítás a helyiekről szólt[/caption]

A sátrakban szomjat oltó frisstőket és egyéb finomságokat lehetett kapni: palacsintát, gofrit, fagylaltot, töltött káposztát, debreceni kolbászt, szörpöt és bort. A délután egyik különlegessége volt, hogy Szentes Attila polgármester külön köszöntötte és magajándékozta a rendezvényen megjelent Lászlókat. A rendezvény legjobban várt fellépője, a nap sztárvendége, a többszörös aranylemezes zeneszerző és előadó, Rácz Gergő volt, aki koncertjével még tovább fokozta a hangulatot. Az éjfélig tartó utcabálon a Joker zenekar szolgáltatta a talpalávalót.

[caption id="" align="aligncenter" width="671"] Szép számú érdeklődő kísérte figyelemmel az eseményeket[/caption]

Buga Marina - Tőzsér V.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában