Helyi közélet

2015.07.01. 04:44

Szent Iván tűztánca

fenyvesi

Száz fiatal táncos a máglya körül. Száz táncos szép ruhája fénylik az estében. Megszólal a zene, és a száz táncos lassú mozgássá fűzi a népi ritmusokat. Szent Iván estéjéhez kapcsolódva Balassagyarmaton is áldoztak a hagyományoknak a Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál keretében.

Balassagyarmat – Amint a Mikszáth, a Ki Zobonka, a Zobonka és az Iglice táncegyüttesek évzáró gálája befejeződött a régi vármegyeháza nagytermében, egyre több és több ember töltötte meg a Civitas Fortissima teret, várva arra, hogy meggyulladjon Szent Iván tüze.

[caption id="" align="aligncenter" width="671"] Száz táncos ropta a tűz körül[/caption]

Felvezetésként csikósok perdültek középre. A kiskölyök roppant ügyesen kezelte az ostort, a szerszám vége csak úgy pattogott, sisteregve. Társa is akadt, ősz bajszú férfiú, s immár együtt csalogattak elő az eszközből újabb és újabb hangokat. Közben a zenekar is felszerelkezett. A Naszály együttes triója némi hangolás után rázendített. A zenére gyorsan beindultak a lábak. Egyenként léptek elő a Mikszáth táncegyüttes kiválóságai, és szólóban adták elő azt a repertoárt, amelyet annyiszor gyakoroltak. Fütty szólt, jött az újabb derék legény. Aztán a párok következtek, és csakhamar megtelt a vármegyeháza előtere a táncosokkal. Apró fiúcskák kiváló mozdulatokkal járták a „botost”, Erdélyország egyik legszebb táját, a Mezőséget varázsolva az Ipoly-parti város központjába. A férfiak egymás után újra szólóztak, miközben különböző „gúnyos” kurjantásokkal ösztökélték mind sebesebb mozgásra a társat. A vendégek is kedvet kaptak: a koreográfus-tanárok, Oláh József és Oláhné Csercsics Ivett losonci, kenderesi és túrkevei barátaikat hívták el ez alkalomra, és a közös tánc az egyre sötétebb és sötétebb estében különleges hangulatot teremtett a főtéren.

[caption id="" align="aligncenter" width="671"] Az ostoros legénykéhez csikós társ csatlakozott[/caption]

Aztán elérkezett a fő-fő pillanat. A téglalap alakú-alapú máglya félméteres lánggal égett, és a legalább száztagú „kar” körbeölelte a tüzet. Eközben a hangosbeszélőn a televízióból közismert Diószegi László koreográfus üzenete hangzott el.  A zenére pedig lassú-lassú mozdulatokkal megkezdődött a közös tánc. A sötétben villantak a vakuk, barátok, ismerősök, családtagok, a kisgyermekektől a nagymamákig, lelkesen figyelték, mint ünneplik az esztendő leghosszabb nappalát, Szent Iván éjén a pergő lábú legények és leányok.

[caption id="" align="aligncenter" width="377"] A legények szólót is jártak[/caption]

H.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában