Helyi közélet

2015.07.01. 16:28

Régi-új helyszínen találkoztak

fenyvesi

Eredeti otthonába tért vissza 2011 után a nagy hagyományokra visszatekintő Nemzetiségi Nap, amelyet a nemrég nagy összefogással felújított szabadtéri színpad környezetében rendeztek meg. Az első találkozásra 1976-ban sereglettek össze a települések lakói, akik most is különböző műfajú előadásokkal szórakoztatták egymást és a megjelent érdeklődőket.

[caption id="" align="aligncenter" width="671"] Ökumenikus istentisztelettel kezdődtek a programok[/caption]

Terény. Színes öltözetek, magyar, szlovák és német motívumok, egyedi népi viseletek tűntek fel az utcán, ahogy gyülekeztek a meghívott csoportok a Haranglábnál a Községi Önkormányzat, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és az Ifjúsági és Gyermekönkormányzat által szervezett ünnepre. Délután fél kettőkor a jelenlévő nemzetiségek tiszteletére kondult meg hangosan a település harangja, jelezvén, hogy kezdetét vette az újabb örömteli együttlét. Az egybegyűlteket Egyedné Baránek Ruzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnök asszonya és Lencsés Zsolt, az Arttéka Határok Nélkül egyesület elnöke köszöntötte, majd közösen átvonultak a további programok helyszínére, ahol ökumenikus istentiszteletet mutattak be az evangélikus és katolikus egyház képviselői. Nem hiába imádkoztak az Úrhoz a résztvevők, kellemes napos időjárás és gyönyörűen feldíszített fedett színpad fogadta a vendégeket, akik teljesen benépesítették az új lelátót. Az új közösségi tér széles összefogással készült el, felépítésében a balassagyarmati börtön is szerepet vállalt.

[caption id="" align="aligncenter" width="671"] Teljesen benépesült az új nézőtér[/caption]

Az Országos Szlovák Önkormányzat elnök asszonya, Hollerné Racskó Erzsébet és Balla Mihály országgyűlési képviselő is üdvözölte az esemény résztvevőit, majd díszpolgári címet adtak át Oczop Pálné (született) Brozsó Zsuzsannának, aki az évtizedeken át önzetlenül végzett közösségi tevékenységéért kiérdemelte a megtisztelő elismerést, jelenleg a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként tevékenykedik, de más feladatokból is aktívan kiveszi a részét. Ezután sorban váltották egymást a kulturális programok, melyek 180 fellépőt számláltak. A Csak Te kórus előadásában hangzott fel az „Uram áldd meg ezt a földet, s minden nemzetét” című ének, majd a megyéből érkező zenés-táncos egyletek szórakoztatták a közönséget. Fellépett a helyi Kalácska Népdalkör, a testvértelepülés, Apátújfalu hagyományőrzői, Tóth Tibor és művésztársai, valamint óvodásokból és iskolásokból álló gyermekcsoport is mutatott be produkciót. Kiss Mihály versenytáncos koreográfiákat tanított a „reflektorfényt vállaló” bátor gyerekeknek, akik figyelmesen követték a lépéseket. Az élményekkel teli napot szabadtéri bál zárta.

[caption id="" align="aligncenter" width="671"] A színpadon sorra váltották egymást a fellépők[/caption]

A szervezők hatszáz adag húsos káposztával vendégelték meg barátaikat, akik szívesen vették a kedves fogadtatást.  Terény polgármestere, Brozsó Andrásné sikeresnek ítélte az eseményt. Elmondta, hogy a fejekben talán már a jövő évi 40. évforduló forog, ami nem mindennapi ünnepet ígér egy olyan rendezvénytől, amelyet a Nógrád Megyei Értéktárba választottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában