Helyi közélet

2015.07.01. 04:38

Lelki feltöltődés az egyházmegyei találkozón

fenyvesi

Hatalmas tömeg részvételével rendezték meg az idei egyházmegyei találkozót szombaton Nagyorosziban, a templomkertben és környékén.

Nagyoroszi – Kilenc óra előtt néhány perccel már nagy volt a sürgés-forgás a község központjában. Ahogy beértünk Patak felől a faluba, előttünk egy zarándokokkal teli busz haladt lépésben, aztán az egyik sarkon a messziről jött utasokat polgárőrök igazították útba. Mi szerencsére gyorsan találtunk parkolóhelyet, és meglehetősen közel az események helyszínéhez. Hamarosan már a templom mögötti általános iskola udvari kapujában álltunk, ott viszont éppen a regisztrációba „botlottunk”, a szervezők szorgosan osztogatták a részvételi kártyákat. Jöttek a csoportok: az egyházmegye minden részéről sereglettek ide az emberek.

[caption id="" align="aligncenter" width="688"] A gödöllőiek éneke[/caption]

Az intézmény hátsó bejáratánál nagyméretű oltárt állítottak fel, előtte öt-hat hófehér ruhás férfi és nő énekelt – a gödöllői kántorátus tagjai daloltak, és a szent szövegeket a hívek kánonban zengték vissza. A rendezvény rangját jelezte, hogy legalább hat-hét televíziós forgatócsoport dolgozott itt, kameráikkal mindent pásztáztak. Akadt még egy kis idő, így bejártuk a találkozó helyszínét. A templom és a paplak közötti területen levelekkel benőtt kis „gunyhókban” a környékbeli plébánosok gyóntattak. Hamarosan feltűnt egy ismerős autó. Fehér Skodájával dr. Beer Miklós váci megyéspüspök érkezett meg – egyedül, sofőr nélkül. Amint kiszállt a járműből, máris üdvözlő emberek vették körül a főpapot.

[caption id="" align="aligncenter" width="426"] Dr. Beer Miklós megáldotta a Tarnai Imre sírján lévő fejfát[/caption]

Fél tíz után néhány perccel indult el a menet a templomkertben lévő sírhely felé. Itt nyugszik a község néhai plébánosa, Tarnai Imre atya, aki egykoron, a múlt század negyvenes éveinek második felében, Esztergomban Mindszenty József hercegprímás munkatársaként tevékenykedett. A hantnál dr. Beer Miklós – szokásához híven – egy tréfás mondattal nyitott: „ugye nem hittétek volna, hogy megérjük ezt a napot”. Aztán rátért Tarnai Imre méltatására: emlékezett azokra a pillanatokra, amikor az atya a templom építésének kétszázötvenedik évfordulója alkalmából szeretettel hívott mindenkit Nagyorosziba, és ő előre látta a jövőt, mert tudta, mennyi szép dolog része lehet, és az is lett. I. Ferenc pápát idézve kiemelte, „engedjük, hogy az Úristen meglepjen bennünket”, és az ilyen meglepetések által léphetünk előre, teljesedhet a szívünk, lelkünk. Hozzátette, Tarnai Imre hatalmas szeretettel közeledett minden egyes hívő felé, és a rábízottaknak hű pásztora volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="770"] A résztvevők egy csoportja[/caption]

A síron lévő faragott fejfa megáldását követően szentmisével folytatódott az egyházmegyei találkozó eseménysora, amelyet a délután során sokoldalú kulturális műsor, és tudományos előadások színesítettek. H.H. – Sz. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában