Helyi közélet

2015.07.01. 04:14

Csillagokról földi szemmel

fenyvesi

Szemléletes és nem csupán az avatottabb fülek számára érthető, „emberi” nyelven szóló előadást tartott nemrégiben dr. Zombori Ottó csillagász Szécsénkén, amely a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerének köszönhetően valósult meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="758"] Dr. Zombori Ottó szemléletes elemekkel színezte előadását.[/caption]

Szécsénke – Ilyenkor, Szent Iván napjának táján, amikor a leghosszabbak a nappalok az évben, gyakrabban irányul az emberek érdeklődése a kozmosz felé, a csillagok világába, megismerni mi miért történik, milyen folyamatok játszódnak le a felhőkön túl. Dr. Zombori Ottó nem pusztán azt tárta a hallgatóság elé, amely jelenségek közvetlen kapcsolatban állnak a csillagrendszerek kialakulásával és folyamataival, hanem interaktív módon beszélt e közben az egész világról, történelmi, irodalmi és egyéb tudományágakból származó elemekkel vegyítve mondandóját. Az érdeklődők számára a tudós férfi a csillagjegyeken keresztül vezette fel gondolatait, a táblán színes képekkel és rajzokkal illusztrálta a Nap útját, szemléltette az égitestek mozgását. Kiemelte, az emberi szem számára nagyjából állandónak tűnik az égbolt, a bolygók pedig e háttér előtt mozognak, forognak a tengelyük és csillagjuk körül. Történelmi ismertetésében a geocentrikus világképből átirányította a hallgatóságot a heliocentrikus megközelítésbe, jelezve, hogy milyen pici pont is a világegyetemben a Föld. Amit dr. Zombori Ottó „felülről” tekintve is megmutatott, elsősorban azt érzékeltetve, miként avatkozik be a modern kor embere a természet rendjébe, hogyan változtatja azt meg akarva, vagy akaratlanul. A fényszennyezettségi térkép segítségével pedig rávilágított azokra a területekre, amelyek Európa legfejlettebb részei – például a Benelux államok a kivilágított autópályák tömegével –, ami az űrből is látszik. Az érdekes előadás végén a közönségből többen jelezték, ezentúl nagyobb figyelmet fordítanak a csillagokra, és teszik azt – persze tiszta ég esetén – már most, Szent Iván napján is. H.H.-Sz.B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában