Helyi közélet

2015.07.13. 17:13

Bécsben futtatták a nógrádi nőket

fenyvesi

Újabb sikeres nemzetközi akciót tudhat maga mögött a rendőrség. Prostituáltak futtatásával foglalkozó férfit és nőt fogott el, illetve vett őrizetbe a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága az Osztrák Szövetségi Bűnügyi Rendőrség és a Bécsi Rendőr-főkapitányság munkatársaival együttműködve. Az akcióról Dankóné Nagy Éva rendőr alezredes és Bárnai Balázs rendőr alezredes, bűnügyi osztályvezető sajtótájékoztató keretében számolt be csütörtökön Salgótarjánban. Salgótarján. Prostitúció elősegítése és kitartottság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a megyei rendőr-főkapitányság B. Gy., 47 éves férfi és 26 éves társa, B. A. tari lakosok ellen, akiket 2015. július 7-én fogtak el. A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsítottak a 2010-es évtől Bécsben több olyan stúdiót működtettek bordélyházként, ahová - elsősorban Nógrád megyéből, de az ország más területeiről is - újsághirdetés útján nőket toboroztak, s ott prostituáltként foglalkoztatták őket. A nők kiutazását, kint tartózkodását és munkáját megszervezték, melynek során folyamatosan felügyelték a tevékenységüket. Az áldozatok által megkeresett jövedelmek 50 százalékát elvették és azt részben vagyonuk gyarapítására – gépjárművek, ékszerek vásárlására, családi házaik felújítására – fordították – tájékoztatott Bárnai Balázs.

[caption id="" align="aligncenter" width="752"] Fotó: Rendőrség[/caption]

Az osztályvezető hozzátette: A Nógrád Megyei rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága a Rendészeti Igazgatóság állományával Magyarországon, az osztrák társszervek pedig – nemzetközi jogsegély keretében – Bécsben egy időben nyomozási cselekményeket hajtottak végre. A rendőrök a férfit és a nőt lakóhelyükön elfogták és az ausztriai ingatlanokat, valamint az ott lévő személyeket ellenőrzés alá vonták. A két országban tartott házkutatások során a tárgyi bizonyítási eszközökön túl az illegális jövedelemből származó vagyontárgyak zár alá vételét kezdeményezték. A nyomozók nagyobb összegű készpénzt, személygépkocsikat és ékszereket foglaltak le. A gyanúsítottakat a főkapitányságra előállították, majd kihallgatásukat követően őrizetbe vették, egyúttal előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására az illetékes járási ügyészségen. A közelmúltban szintén történt hasonló akció, amikor holland hatóságokkal együttműködve sikerült elfogni a szintén prostituáltak foglalkoztatásából élő gyanúsítottakat. Bárnai Balázs elmondta, hogy az összefüggéseket a két eset között vizsgálják, de jelenleg még nem tártak fel erre utaló kapcsolatot. Arra a kérdésre, hogy élveznek-e prioritást az ilyen jellegű cselekmények – utalva a két egymás utáni esetre - a bűnügyi osztályvezető azt felelte, hogy ez a terület folyamatos felügyelet alatt áll és mindent megtesznek ezeknek a tevékenységeknek a visszaszorítása érdekében. A két esemény azonban csupán a nyomozások előrehaladásának köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában