Helyi közélet

2015.06.01. 15:05

Önként áldozták fel életüket

fenyvesi

Az 1919. május 19-20-án vívott kisterenyei csata hőseinek emlékére állított emléktáblát a Bátonyterenyei Lokálpatrióták Társasága, a Trianon Társaság helyi csoportja, valamint a Rendvédelmi Nyugdíjasok Bajtársi Egyesülete, amelyet szombaton avattak fel a kisterenyei vasútállomás főépületén. A kisterenyei és környékbeli elődök, önként áldozták életüket a haza oltárán. Bátonyterenye. A Hősök Emléknapja alkalmából egy olyan esemény többségében névtelen hősei előtt tisztelegtek, amely – Szederkényi Lajos, a Lokálpatrióták Társasága alelnöke szerint - a helyi lakosok többsége előtt sem ismert, ezért rövid történeti áttekintést olvasott fel a múlt dicső eseményéről, majd Gál Attila, a Trianon Társaság Bátonyterenyei Csoportjának elnöke Bodor Aladár: Egy felvidéki iskolában című versét szavalta el. A monarchia miután elvesztette az első világháborút, a benne élő nemzetiségek önálló államokat kiáltottak ki, igyekeztek minél nagyobb területet kiszakítani az akkori Magyarországból. A cseh megszálló csapatok elfoglalták Kisterenyét, mint fontos stratégiai vasúti csomópontot. A helyi lakosokból és katonákból álló század politikai meggyőződéstől függetlenül közösen fogott fegyvert hazájáért, településéért, és május 20-án sikeresen kiűzte a cseheket, ezzel megakadályozta, hogy Nógrád megye teljes területe a kezükre kerüljön.

[caption id="" align="aligncenter" width="753"] Dr. Sándor Vilmos dandártábornok mondta el ünnepi gondolatait[/caption]

Dr. Sándor Vilmos dandártábornok, a Nemzetvédelmi Egyetem nyugalmazott rektora táblaavató beszédében kiemelte, hogy az esemény, melyre emlékeznek majdnem a történelem fehér foltjává lett. Elmondta: „azért vagyunk itt, hogy ez a hősi tett megmaradjon az utókor emlékezetében úgy, ahogy történt”. A csehszlovák haderő célja egy bekerítő hadművelet során Salgótarján elfoglalása volt, Pétervására-Kisterenye felé kezdett előrenyomulni. A cseh haderők hamarabb értek Nádújfalu térségébe, mintsem a század a többszörös túlerőben lévő ellenséget fel tudta volna tartóztatni. Május 19-én a túlerő győzött. A csehek délután 6 óra körül elfoglalták és egy éjszakán át birtokolták Kisterenyét. Másnap visszavonultak a cseh egységek.

[caption id="" align="aligncenter" width="753"] Megkoszorúzták az új emléktáblát a szervezetek képviselői[/caption]

„A parasztok, munkások, bányászok, bakák, akik alig tértek haza a nagy háborúból semmire nem vágytak jobban, mint a békére, az otthon melegére, végre puha tiszta ágyban aludni, jó bablevest enni, a családdal vasárnap templomba menni, békében élni. Ezek után mégis vállalták a harcot, az áldozatot a hazájukért. Miért lett a parasztokból és munkásokból hirtelen vörös katona? Mert szólította őket a haza”. Így festette le cselekedetüket a dandártábornok. „Hőstettük nem volt kisebb, mint a soproniaké, vagy a balassagyarmatiaké. Az egyik méltán viseli a Civitas Fidelissima, a másik kiérdemelte a Civitas Fortissima nevet. A csata hősei és a város is méltó lenne utóbbi címre és rangra – mondta dr. Sándor Vilmos, aki dr. Havasi Zoltán tábornokkal közösen leplezte le a táblát, majd a jelenlévő pártok és civil szervezetek elhelyezték koszorúikat az emlékmű előtt.

[caption id="" align="aligncenter" width="753"] Fotók: Gyurkó Péter[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában