Helyi közélet

2015.06.08. 17:39

Menteni kell a menthetőt

fenyvesi

A környezetvédelem világnapja alkalmából szervezett konferenciát a Megyeháza dísztermében az Észak-Magyarországi Regionális Környezetvédelmi Központ és Nógrád Megye Önkormányzata június 5-én, pénteken. Az ENSZ 1972 óta ünnepli a világnapot, az esemény idei mottója: "Hét milliárd álom. Egy bolygó. Figyeljünk a fogyasztásra!". A 43 évvel ezelőtti döntés minden évben a környezeti értékek fontosságára hívja fel a figyelmet. Salgótarján. Az elmúlt évek klímacsúcsainak eredményeként előtérbe került a vállalatok felelős, fenntartható termelése, folyamatosan új, innovatív zöld technológiák jönnek létre a világban, hogy a Föld erőforrásainak kihasználására közös megoldás szülessen.

[caption id="" align="aligncenter" width="753"] Az etesi általános iskolások műsora nyitotta meg az ünnepséget Fotók: Gyurkó Péter[/caption]

A pénteki tematikus rendezvényt a házigazda Nógrád Megyei Önkormányzat főjegyzője, dr. Szabó József nyitotta meg, majd az etesi általános iskola diákjainak elgondolkodtató és könnyed műsora hívta fel a figyelmet a környezet- és természetvédelem fontosságára. Ezután Skuczi Nándor a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke méltatta a világnap jelentőségét, illetve ismertette az e területen megvalósítás előtt álló megyei terveket és feladatokat. „Ember, a Föld a tenger, az égbolt, a levegő, a víz és a folyók rendelkezésedre állnak. Használd ezt a teremtett világot, de jól!” – idézte Nagy Szent Leó pápa szavait, majd hozzátette: mára eljutottunk „a hülyeség korához”. Talán romlott annyit a Föld helyzete, hogy összeszedjük magunkat, elővesszük józan eszünket és mentjük a menthetőt. A franciák ezekben a napokban egy olyan törvényen dolgoznak, amely megtiltaná az élelmiszer megsemmisítését, pazarlását. Ezzel szemben az Európai Unió szerint az ételmaradékot tilos az állatok etetésére használni, mert az szerves hulladék. A megyeelnök megemlítette az elmúlt évtizedek legsúlyosabb magyarországi katasztrófáit – a tiszai ciánszennyezést és a kolontári vörösiszap tragédiát – érzékeltetve, hogy a 24. órában vagyunk. Mindenkinek tudomásul kell venni annak a sokat idézett mondatnak az igazságát, miszerint: „A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön és nem apáinktól örököltük”. Mi magyarok csodálatos helyen élünk a Kárpát-medencében, a felszíni és felszín alatti vízbőség birodalmában, amire már mások is felfigyeltek. Van nagyszerű szakembergárdánk, komoly programjaink és Áder János személyében az ügy iránt elkötelezett államelnökünk. Itt Nógrádban, ebben a gyönyörű környezetben még lehet együtt élni a természettel.

[caption id="" align="aligncenter" width="336"] Skuczi Nándor megyeelnök mondta el gondolatait[/caption]

A természet és a környezet megőrzésén túl is vannak feladataink – mondta, majd úgy folytatta: „Kiemelten kívánunk foglalkozni a város rehabilitációval, a zöld felületek növelésével, a csapadékvíz megfelelő elvezetésével, valamint az önkormányzati épületek komplex energetikai korszerűsítésével az alapellátás terén.” Dr. Szabó József megyei főjegyző az ország legszebb megyéjének nevezte Nógrádot, amit óvni és védeni kell. Kifejtette: a települések és megyék révén, alulról szerveződő kezdeményezésekkel kell elérni a megújulást, amivel az ügy országos jelentőséget nyerhet, és megköszönte a környezetvédelem területén elvégzett áldozatos szervezőmunkáját dr. Kecskeméti Sándornak, az Észak-Magyarországi Regionális Környezetvédelmi Központ elnökének. A továbbiakban Lente Zsuzsanna a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárságának vezető főtanácsosa osztotta meg gondolatait, majd a főjegyző felolvasta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár levelét, melyben örömét fejezte ki a rendezvény iránt. Végezetül dr. Szabó Klára a Nógrád Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit a hivatal környezetvédelemmel kapcsolatos hatósági feladatainak ellátásáról és a szervezeti átalakításokról. Hangsúlyozta: „körültekintően és azonnali hatállyal kell megváltoztatni pazarló magatartásunkat”. A köszöntők után az ágazatban tevékenykedők szakmai előadásokon vettek részt, melyen kérdéseiket, észrevételeiket is elmondhatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában