Helyi közélet

2015.06.08. 17:01

Hungarikum a magyar védőnői szolgálat

fenyvesi

A világon egyedülálló ellátási formában működő magyar Védőnői Szolgálat idén ünnepli 100 éves jubileumát. A szolgálat kulcsszerepet tölt be az egészségügyi rendszerben, elsősorban a megelőző tevékenységben. A védőnők munkavégzésük során kapcsolatot tartanak az egészségügyi-, a szociális- és az oktatási szféra szakembereivel, valamint a civil szervezetekkel is, összekötő hidat képeznek az egészségügy és a szociális ellátás között. Feladatuk a gondozott családok - különösen a nők, az anyák, a csecsemők, a gyermekek, a fiatalok - egészségének védelme, megőrzése és fejlesztése.

[caption id="" align="aligncenter" width="753"] Fotók: Gyurkó Péter[/caption]

A területi védőnők a gyermekvárásnál, az újszülött fogadásánál, a családi élet kialakításánál, az óvoda, iskola elkezdésénél vannak jelen a családok életében. Legfontosabb feladataik közé tartozik a várandós anyák gondozása, a gyermekágyas időszakban a szoptatásnál való segítségnyújtás, a 0-6 éves korú gyermekek gondozása, az óvodai védőnői feladatok elvégzése, valamint az oktatási intézménybe nem járó tanköteles korú gyermekek gondozása. Jelentős részt vállalnak a megelőző járványügyi tevékenységben, különösen a védőoltások szervezésében és a tájékoztatás biztosításában.

[caption id="" align="aligncenter" width="753"] A Kodály Zoltán Tagiskola Kamarakórusa köszönti az ünnepelteket a megyeházán[/caption]

A Szolgálatban dolgozókat a szakma szeretete, a lakosság egészségi állapotának javítása és a pozitív visszajelzések motiválják. A nógrádi megyeszékhelyen a Gorkij lakótelepen a 10-es számú körzetben Dénes Edina védőnő látja el a feladatokat.

[caption id="" align="aligncenter" width="753"] A megyei védőnők és a vendégek[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában