Helyi közélet

2015.05.19. 17:52

Tárlaton a "Megtartó család"

fenyvesi

A Család Nemzetközi Napja alkalmából Megtartó család címmel nyílt kiállítás a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban.

Szécsény. A vendégeket dr. Limbacher Gábor a múzeum új igazgatója, a kiállítás rendezője köszöntötte. Stayer László Szécsény város polgármestere köszöntőjében a város lakossága, a képviselő-testület és a maga nevében kívánt eredményes munkát dr. Limbacher Gábornak. Az alkalomhoz illő, a családról szóló irodalmi alkotás – amely egybecsengett a kiállítás üzenetével – felolvasásával járult hozzá a megnyitó ünnepélyességéhez. A megnyitón közreműködött a Palóc Néptáncegyüttes. Paluch Norbertnek az együttes művészeti vezetőjének – aki ezekben a napokban Izraelben  szerepel, a Palóc Néptáncegyüttes másik csoportjával – a Család régen és ma című gondolatait dr. Bárány Dávid az együttes művészeti munkatársa tolmácsolta.

[caption id="" align="aligncenter" width="653"] Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök és dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató[/caption]

Dr. Beer Miklós a Váci Egyházmegye püspöke megnyitójában előbb megköszönte a múzeum igazgatójának a felkérését. Azt mondta, dr. Limbacher Gábor hivatása, küldetése a múlt kultúrájának, művészetének – benne az egyházművészete – őrzése, védése, ápolása, tovább adása. Ezt követően arról szólt, hogy ma is hálával emlékezik a családjára, a szülők féltő, gondoskodó szeretetére. Azt mondta, igen furcsa világban élünk, amikor gyökereinket elveszítjük. Újra meg kell találni az Úristen ajándékát, a családot, az új nemzedéket segíteni, hogy rátaláljanak a legfontosabb értékre, a családra. – Örülök, hogy a család világnapja alkalmából ez a kiállítás itt Szécsényben látható. Üzenete, hogy kincseink vannak, ezek közül az egyik legnagyobb a család – mondta befejezésül.

[caption id="" align="aligncenter" width="653"] Jelentős érdeklődés kísérte a kiállítás megnyitását[/caption]

Dr. Limbacher Gábor egy virtuális tárlatvezetésen bemutatta a kiállítás anyagát. A tárlaton látható műtárgyak a balassagyarmati Palóc Múzeum, a Kubinyi Ferenc Múzeum, a salgótarjáni Dornyai Béla Múzeum, a Nógrád Megyei Levéltár gyűjteményéből és magánszemélyektől valók. Végezetül, az igazgató megköszönte mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a kiállítás létrejöttéhez, a támogatását, munkáját. Ezt követően a vendégek megnézték a Megtartó család című színvonalas elgondolkodtató kiállítást, amely június 18-ig lesz látogatható.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában