Helyi közélet

2015.05.05. 17:24

Óvodások a májusfa alatt

fenyvesi

Herencsény. A Nemzeti Művelődési Intézet „Kapunyitogató” címet viselő országos programsorozatához kapcsolódva rendezték meg a  cserháti községben a majális eseményeit.

A péntek délután nem árasztotta el hatalmas meleggel, nem köszöntötte ragyogó napsütéssel a herencsényieket. Ehelyett fél négy tájban gyenge esőcseppek kezdtek hullani az égből, így a helyi asszonykórus tagjai a találkozási pontra, a Fonó épületéhez jövet elő is vették esernyőiket, hogy azok védelmében ne ázzanak meg a szépséges ruhaköltemények. Kisvártatva megérkeztek az óvodások és szüleik is, így a faluközpontban lévő tágas rét közepén felállított fánál megkezdődhettek a díszítési műveletek. Miközben a leendő májusfára felkerültek a különböző színekben pompázó szalagok, Jusztin Józsefné polgármester rövid ismertetőt adott a gyerekeknek és felnőtteknek, milyen népszokások is kötődnek a tavasz utolsó hónapjának első napjához. Amikor pedig elkészült a felékesített fa, az asszonykórus fakadt dalra, majd az óvodásokkal együtt körtáncot jártak, de még a „süss fel nap” énekére sem akart kiderülni az ég – ellenkezőleg, egyre inkább rázendített a zápor.

[caption id="" align="aligncenter" width="653"] Körtánc a májusfánál[/caption]

Így nem maradt más megoldás, minthogy sietve, a Fonóban keressenek oltalmat a résztvevők, ahol a házigazdák tejfölös lángossal és üdítőkkel vendégeltek meg mindenkit. A programok második felvonása a művelődési házban folytatódott. Itt előbb Hamvas Lili hegedűjátékát, illetve Dropka Aliz humoros meséjét élvezhették a nézők, a Tiszavirág Hagyományőrző Csoport asszonyai pedig e palóc tájra jellemző dalcsokorral szórakoztatták a közönséget. A nap csúcspontja egyértelműen a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes fellépése volt. Mosolygós leányok, vidám deli fiúk ropták a színpadon, volt többek között rábaközi és dunántúli tánc, sőt egy fergeteges cigány-mulatós is az előadásukban.

[caption id="" align="aligncenter" width="653"] Mosolygós lányok a Muzsla-varázsból[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában