Helyi közélet

2015.05.20. 03:58

Bírálják a német hatóságokat és politikusokat az illegális bevándorlók miatt

fenyvesi

Németországban bírálatokat fogalmaztak meg a tartományi kormányok és a szövetségi rendőrség szakértői, amiért a hatóságok és a politikusok nem hajtják végre, illetve nem tartatják be az illegális bevándorlók kitoloncolását előíró szabályokat - írta kedden a Die Welt című német lap. (MTI)

A kitoloncolás jogintézményével kapcsolatos gyakorlat elemzésével megbízott, úgynevezett kitoloncolási munkacsoport (AG Rück) belső használatra készült jelentése szerint a választott politikusokra és a hatóságok képviselőire egyaránt jellemző, hogy nem gondoskodnak az előírások következetes végrehajtásáról. Ez annak tulajdonítható, hogy a kitoloncolást "nem ismerik el az ellenőrzés nélkül zajló, illegális bevándorlás elleni küzdelem politikailag támogatott és törvényileg előírt eszközeként" - áll a belső jelentésben. A szakértők szerint a kitoloncolási eljárások "évek óta a megvetés és az elutasítás társadalmi légkörében" zajlanak, és "befolyásos csoportok (egyházak, szakszervezetek, segítő intézmények, politikai pártok)" a kitoloncolást jogállamhoz "méltatlan" és "embertelen" eljárásnak minősítik. A politikusokra jellemző, hogy "a legjobb esetben tabuként kezelik a kitoloncolás témáját, de gyakoribb, hogy inkább a fősodorral tartanak" - tették hozzá az AG Rück áprilisban lezárt jelentésében. A napi gyakorlatot tekintve a legnagyobb gondot a menedékjog biztosításának hiányzó feltételei miatt az ország elhagyására kötelezett menedékkérők személyi okmányainak pótlása jelenti. Egy 2015 elején végzett ellenőrzés szerint a menekültügyi eljárásban részt vevő emberek 73 százaléka azt állította, hogy nincs személyazonosításra alkalmas okmánya. Gyakran az identitás szándékos eltitkolásáról, vagyis a hazatoloncolásra irányuló eljárás akadályozásáról van szó, és jellemző, hogy akik kitartóan gátolják az eljárást, végül jobban járnak azoknál, akik nem így tesznek - állapították meg a jelentésben. A munkacsoport szerint előállhat az a helyzet, amelyben az úgynevezett megtűrt tartózkodásra vonatkozó engedély megszerzése már nem a szabályok betartásától függ, hanem éppen ellenkezőleg, mindazok szereznek engedélyt arra, hogy menekültstátusz nélkül is Németországban maradjanak, akik hátráltatják a szabályok érvényesítését. Így végül "+balek+ lesz a törvénytisztelő külföldi, aki a (menedékjog iránti kérelem elbírálásának) jogállami eljárása után eleget tesz kiutazási kötelezettségének" - idézte a Die Welt a jelentést. A Németország elhagyására kötelezett menedékkérők száma 2013-ban 131 598 volt, és csupán 16 646-an távoztak önként vagy kitoloncolási eljárás révén. Tavaly a távozásra kötelezett menedékkérők száma 154 191 volt, míg az országot önként vagy kitoloncolási eljárás révén elhagyó menedékkérők száma 21 764 - idézte a Die Welt a a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) és az Eurostat adatait. Németországban a menedékjogi kérelmek száma tavaly 60 százalékkal emelkedett, a 2013-ban regisztrált 127 ezerről 203 ezerre. Ennél többen csak a kilencvenes évek elején, a balkáni háborúk idején kértek menedékjogot Németországban. Az idén még magasabbra emelkedik a menekülthullám, a BAMF előrejelzése szerint az év végéig 400 ezer új kérelmet adnak be, vagyis a kérelmek száma a kiugróan magas tavalyi szinthez képest megduplázódik.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában