Helyi közélet

2015.04.21. 05:19

Több mint ötvenen vetélkedtek

fenyvesi

Immár huszonharmadik alkalommal rendezték meg múlt pénteken a Kaán Károly környezetismereti versenyt a SÁI Dornyay Béla Tagiskola épületében és a Somoskői Vadaspark területén. A megmérettetésen összesen tizenkét alma mater ötvenegy ötödikes és hatodikos fiatalja mérte össze tudását, akik közül a győztes fogja majd képviselni Nógrád megyét az országos döntőn.

Salgótarján. – Ezt a tradicionális környezetismereti versenyt már XXIII. alkalommal rendezzük meg, amelynek megyei fordulóját terepversennyel egybekötve tartjuk meg. Minden alkalommal próbálunk más helyszínekre ellátogatni, hiszen arra törekszünk, hogy bemutassuk a megye értékeit. Idén úgy döntöttünk, az Ipoly Erdő Zrt. által működtetett Somoskői Vadasparkot és környékét ismertessük meg a fiatalokkal – fejtette ki a megmérettetéssel kapcsolatosan Bódis Bertalan megyei szaktanácsadó, versenyszervező.

[caption id="" align="aligncenter" width="734"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

Hozzátette: a vetélkedőnek nagy hagyományai vannak, hiszen azaz 51 gyermek, aki jelentkezett nagyon keményen készül a megadott témakörök, amik elsősorban az iskola tananyagból, valamint a Természetbúvár újságnak az egyes cikkeiből, posztereiből, világ kalendáriumaiból áll.

Maga a verseny két részből tevődik össze, hiszen van egy benti, elméleti megmérettetés és egy kinti terepi program is, amelyen plusz ismereteket kapnak a fiatalok, és ha a legjobbak között holtverseny alakul ki, a kinti ismeretekre alapozva egy szétlövés segít abban, hogy győztest lehessen hirdetni. A feladatok elég sokrétűek voltak idén, hiszen a gyerekeknek Kaán Károly életére vonatkozó kérdésekre is válaszolni kellett, azonban volt nyelvi jellegű is, ugyanis ebben a résztvevőknek szótagokból kellett összeállítaniuk különböző fajoknak neveit. Ezen kívül természetesen a feladatsorban szerepelt egy teszt is, amiben kimondottan arra voltak kíváncsik, hogy a diákok milyen tankönyvszerű ismeretekkel rendelkeznek.

[caption id="" align="aligncenter" width="734"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

Az idei terepi részben elsősorban nem feladatokat adtak az iskolásoknak, hanem ízelítőt kaptak a vadgazdálkodás rejtelmeiből, a nagyvadaknak az ismereteiből, illetve megismerkedhettek a helyi sajátosságokkal is, mint például a Macskalyuk, a Macskakő, Somoskő földrajzi helyzete és a vár története. Mindezeken felül pedig megtanulták azt is, hogy milyen erdők vannak Salgótarján környékén, mik azok a természeti értékek, amik hosszútávon befolyásolhatják az ökoszisztémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában