Helyi közélet

2015.04.17. 09:57

Autózás gyorsan, biztonságosan, felelősséggel

fenyvesi

Az ötödik alkalommal megrendezett közlekedésbiztonsági nap kísérő programjaként került sor két érdekes előadásra a salgótarjáni Stécé Kávéház belső termében április 15-én. Elsőként a magyar autósport kiemelkedő alakjaival, Herczig Norberttel és Turán Frigyessel ismerkedhettek meg közelebbről a rajongók, majd Vágvölgyi Zoltánnak, a rendezvény baleset-megelőzéssel foglalkozó szervezőjének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők. A Nógrád Megyei Autósport Egyesület tagjai versenyautókat állítottak ki a város Főterén, melyek körül két népszerű magyar sportolót fedezhettek fel a legszemfülesebbek. A magyar ralisport ismert szereplői, Herczig Norbert és Turán Frigyes is tiszteletüket tették az eseményen, akik a versenyzés kapcsán szerzett élményeikről, tapasztalataikról számoltak be, és segítő tanácsokkal is ellátták a közönséget.

[caption id="" align="aligncenter" width="734"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

Mindketten bemutatták pályafutásaikat, melyekből emlékezetes pillanatokat idéztek fel. Herczig Norbert több szállal kötődik Salgótarjánhoz, itt vett részt ugyanis először első osztályú versenyen 1993-ban, akkor még a szervizcsapat tagjaként, 1997-ben pedig már indulóként. Elmondta, hogy nem felejti el a „Kisterenyei körgyorst”, ahol 8 kilométer megtétele után a szalagkorlát állította meg. Fokozatosan felért a mezőny legjobbjai közé, a 2009-es évben abszolút magyar bajnoki címet szerzett,  az idénynyitó ekkor is a Salgó Rally volt. Édesanyja mindent megtett azért, hogy fia ne kövesse az édesapja őrületét, de hiába – avatta be a közönséget a kezdetekbe Turán Frigyes, aki gyorsasági versenyzésben 6 magyar bajnoki címmel büszkélkedhet. 2004-ben indult első ralis szezonja, melyet már végig is versenyzett, többször lettek társával másodikak, az abszolút bajnoki trófea azonban még várat magára. Néhány éve neveztek a világbajnokságra is, Portugáliában a nyolcadik helyen végeztek.

[caption id="" align="aligncenter" width="340"] Herczig Norbi Salgótarjánban kezdte az első osztályú versenyzést[/caption]

A sportemberek felhívták a figyelmet a biztonsági öv használatának fontosságára, amely baleseteknél rendkívüli fontossággal bír. Mint mondták a gyors vezetés egyben nagy felelősség is. Sokan elhanyagolhatónak tartják az öv használatát, ami karambol alkalmával életeket menthet. Turán bosszantónak tartja, mikor azt látja, hogy a gyermekek vagy az idős nagyszülők nincsenek bekötve a gépjárművekben. Kitértek a futamok során a pálya mellett álló nézőkre is. „Nem nagyon vesszük észre a közönséget, hiszen ilyenkor a vezetésre és a sebességre koncentrálunk, padkától padkáig látunk. Rengeteg munkánk van egy-egy versenyben, ekkora adrenalinszintnél nem várható el egyetlen duótól sem, hogy az úttest mellett a közönségre is figyeljen.” – mondta Herczig. Kiemelt jelentőségű, hogy a drukkerek tisztában legyenek a felelős szurkolással, és betartsák a szabályokat, így kevésbé érheti őket baj – hangsúlyozta Turán. A moderátori témák után a hallgatóság is tehetett fel kérdéseket az előadóknak, amikre ők készséggel válaszoltak.

[caption id="" align="aligncenter" width="734"] Vágvölgyi Zoltán szerint a bukócsövezett autó biztonsági öv nélkül életveszélyesFotó: Gyurkó Péter[/caption]

A belső terem „színpadán” Vágvölgyi Zoltán, a közlekedésbiztonsági nap „atyja” váltotta a versenyzőket, aki baleset-megelőzéssel foglalkozik és szívügyének tartja a közlekedésbiztonsági program meglétét és folytatását. Sajnálatát fejezte ki, amiért ilyen kevés gyereket engedtek el az iskolákból az intézményvezetők a köznevelési törvényre korlátozásaira hivatkozva. Szerinte itt sokat tanulhatnának, eddig nem ismert tudásra, valamint új élményekre tehetnének szert. Az előadó sajátos stílusával magával ragadta a közönséget, megunhatatlanul és teljes átéléssel beszélt a közlekedési analfabetizmusról és a mechanikai drogosságról. A jelenlévőkön keresztül, valamint saját élettapasztalataira hagyatkozva, és világi példákkal illusztrálta előadását. Egy 5 kilogrammos vasgolyó  talajra, majd vascsőre ejtésével szemléltette, hogy mekkora erővel csapódik az emberi fej egy karambol során a bukócsőnek, vagy egyéb tárgynak, ha nincs megfelelően biztosítva. Ő is kitért arra, hogy sok esetben nincsenek az utasok biztonságosan rögzítve az autókban, a könnyelműség pedig szerencsétlenségeket szülhet. Különböző ismert balesetekre emlékeztette a közönséget, majd elmagyarázta, hogy milyen felelőtlenségek róhatók fel az egyes eseteknél a sofőröknek, az utasoknak, vagy bármely szenvedő félnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="734"] Fotó: Gyurkó Péter[/caption]

Vágvölgyi Zoltán felkérte a Geoflame Kft képviselőit, hogy mutassák be azt a korszerű műszert, amely 3D-s technikával végzi a balesetek helyszínelését, és sokkal korszerűbb azoknál az eszközöknél, amiket a rendőrség a mai napig használ. Az informatika segítségével a felvételeket a nézők is megtekinthették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában