Ítélet

2018.12.16. 13:03

Több mint kilenc évet kapott a férfi, aki a járdán gázolt halálra egy nőt Salgótarjánban

Ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette, segítségnyújtás elmulasztásának bűntette, jármű önkényes elvételének bűntette és közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat egy Nógrád megyei férfival szemben a Balassagyarmati Járási Ügyészség 2018 márciusában, mely ügyben a Balassagyarmati Törvényszék, mint másodfokú bíróság súlyosította az elsőfokú ítéletet.

Forrás: police.hu

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, az ittas férfi 2017. december 23-án, 17 óra körüli időpontban, Salgótarján belterületén a tulajdonos engedélye nélkül elvitt gépkocsival felhajtott a járdára, ahol elütött egy gyalogost. A vádlott ezt követően kiszállt a gépkocsiból, azonban a megsérült nőnek nem nyújtott segítséget, hanem a helyszínről elszaladt. A baleset következtében a gyalogos olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően elhunyt.

Az elsőfokon eljárt Salgótarjáni Járásbíróság 2018 júniusában a vádlottat a váddal egyezően bűnösnek mondta ki ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében, segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében, jármű önkényes elvételének bűntettében és közúti veszélyeztetés bűntettében. Ezért a férfit 7 év 6 hónap börtönbüntetésre, 8 év közügyektől eltiltásra ítélte és a járművezetéstől végleges hatállyal eltiltotta – olvasható a Nógrád Megyei Főügyészség közleményében.

Mint megtudtuk, az ítélet ellen a vádlott terhére az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása, a vádlott és a védő enyhítés érdekében fellebbezett. Fellebbezésében az ügyészség kifejtette, hogy bár az elsőfokú bíróság az enyhítő és súlyosító körülményeket feltárta, a büntetéskiszabás körében az enyhítő körülményeknek túlzott nyomatékot tulajdonított. A vezetői engedéllyel nem rendelkező, súlyosan ittas állapotban vezető vádlott ugyanis hat KRESZ rendelkezést szegett meg, és a halálos eredmény okozásán túl több ember életét, testi épségét veszélyeztette. A baleset bekövetkezését követően pedig a felelősségre vonás alóli kibúvás szándékával a normatív és egyben jelentős morális tartalmú segítségnyújtási kötelességét is megszegve a helyszínről elmenekült.

A Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi fellebbezést alaposnak ítélve az elsőfokú ítéletet megváltoztatta, és a szabadságvesztés tartamát 9 év 6 hónapra, a közügyektől eltiltást 10 évre súlyosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában