Gyorshajtás

2023.03.10. 06:58

Tavasszal megnő a motoros balesetek száma a nógrádi utakon

A napos és tavaszias időjárás előcsalogatja a nógrádi motorosokat. Néhányan azonban sokszor túl gyorsan hajtanak, amelynek könnyen baleset lehet a vége. A rendőrség óvatosságra inti a kétkerekűn közlekedőket.

Nagy Orsolya

A tavasz beköszöntével megjelennek a motorosok is szűkebb hazánk útjain. Sokszor azonban rossz vége van a kikapcsolódásnak, ugyanis ebben az időszakban a motoros balesetek száma is megemelkedik.

Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a témával kapcsolatban elmondta, hogy a motorkerékpárral közlekedők a közlekedés legvédtelenebb csoportjába tartoznak. Közlekedésük során testüket nem védi más, mint a jól megválasztott ruházat, vagy rosszabb esetben az sem.

Felkészülés nélkül senki ne induljon el

A sajtóreferens arra hívta fel a figyelmet, hogy elengedhetetlen a felkészülés arra, hogy bárki újra nyeregbe pattanjon.
– Az enyhe idő beköszöntével sokan veszik elő motorkerékpárjukat, ekkortájt jelentősen megnő az utakon a motorral közlekedők száma. Nagyon fontos, hogy a motorkerékpárosok a több hónapos kihagyást követően készítsék fel járműveiket az újbóli közlekedésre. Ellenőrizzék a motorkerékpárok műszaki állapotát, így az akkumulátor, a világító eszközök, a gumiabroncsok, a fékbetétek, a fékfolyadék, a gyújtógyertya állapotát és működését is – közölte Tamás-Kovács Andrea.

Hozzátette: néhány hónapos kihagyás után még a rutinos motorosok járműkezelésében is hiányosságok merülhetnek fel, valamint tompulhatnak a reflexek. Éppen ezért saját magukat is fel kell készíteni mielőtt útnak indulnának. Mint mondta, a motorkerékpárosok testüket bukósisakkal és motoros védőruházattal óvhatják meg. Emellett ajánlott a megfelelő csizma és kesztyű viselése is.

Motorozás közben fontos ügyelni arra, hogy előzéskor mindig legyen alacsony sebességkülönbség, és közben mindig megfelelő oldaltávolságot kell tartani. Számítani kell arra is, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, esetleg vészfékezés közben ki is kell valamit kerülni. A helyes követési távolság megválasztása igen fontos és úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén ugyanis nem az akadályt kell nézni, hanem a menekülő útvonalat kell keresni.

Sokszor gyorsan hajtanak

Tóth Attila pásztói gépjármű-szakoktató érdeklődésünkre elmondta, hogy tapasztalata szerint a motorosok sokszor nagyon gyorsan mennek és nehéz őket észrevenni.
– Egy autót sokkal jobban észre lehet venni egy kereszteződésben, mint egy motorost, aki gyorsan hajt. Természetesen vannak kivételek, akik megfelelően közlekednek, ugyanakkor figyelni kell rájuk nagyon, hiszen a motorosok a közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői – emelte ki Tóth Attila.
A szakoktató hangsúlyozta: fontos, hogy a motorosok védőruházatot viseljenek, valamint az is, hogy betartsák a KRESZ szabályait a balesetek elkerülése érdekében.
Szűkebb hazánkban idén még nem volt sok motoros baleset. Az év elején azonban a 2-es főúton, Tolmács közelében szalagkorlátnak ütközött egy motoros, aki akkor súlyos sérüléseket szenvedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában