Lángok

2023.03.15. 15:09

Negyven focipálya méretű terület égett le két hét alatt Nógrádban

A napokban egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat Nógrád vármegyében is, amelyek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza.

Nool

Sokszor riasztják a tűzoltókat szabadtéri tüzekhez

Forrás: Nool | Archív fotó

Fotós: Hüvösi Csaba

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a megyében március 1-je óta, vagyis a két tavaszi hét alatt már 31 alkalommal keletkezett tűz a szabadban, a leégett terület pedig akkora, mint 40 futballpálya.

A tűzoltók felhívják a figyelmet, ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni.

Nem minden önkormányzat engedi ezt. Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljen:

  • A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
  • Legyen oltóvíz a közelben.
  • Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
  • Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
  • Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.
  • A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában