Veszély

2023.02.07. 06:50

Vékony jégen táncol, aki a nógrádi tavakon csúszkál (videó)

A kemény mínuszok miatt már több tó vízfelszíne befagyott Nógrádban. A látszat azonban csal: ez a jég még komoly veszélyeket rejt, vastagsága nem alkalmas a sportolásra.

Gubányi Patrik

Veszélyes a jégre menni, különösen egyedül! Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A kemény éjszakai mínuszok és a nappal is alacsony hőmérséklet miatt jégréteg alakult ki nógrádi vizeinken, azonban felelőtlenül és meggondolatlanul nem érdemes rálépni ezekre. Megkerestük Kapás Mártont, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjét, aki életmentő tanácsokkal szolgált olvasóinknak. Mint mondta, fontos a korcsolyázásra, sportolásra alkalmas helyek körültekintő kiválasztása.

– Befagyott állóvíz esetén a part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem csak elvékonyítják a jeget, és ez nem látható – figyelmeztetett a szóvivő.

Veszélyes a kásás felület és a buborékos jég

A befagyott folyóvizek esetén kevésbé biztonságos a hójég, mivel a hóra esett eső vagy az olvadás hatására állaga kásássá válik. A legbizonytalanabb az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de a jég belsejében jól látható légbuborékok képződtek. Ennek a legkisebb a teherbírása. 

A szóvivő figyelmeztet: a jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét! A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Legalább 8-10 centiméteres jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz, de 12 centiméteres jégvastagság esetén már biztonságban érezhetjük magunkat. 

– A jég a tavakon vagy a nyílt vizeken soha nem egyforma vastagságú, ezért ne kíséreljünk meg rajtuk átkelni – mondta sajtószóvivő. – Soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni! Legalább ketten, de optimális esetben hárman együtt sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén. A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, mivel ha elesünk, akkor könnyebben beszakad a jég. Síbottal vagy bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát és szilárdságát.

Mit tegyünk, ha beszakad a jég?

– A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés, továbbá a jég felületének süllyedése. Ekkor a beszakadás még elkerülhető – osztotta meg Kapás Márton. Azt tanácsolja, ha ilyen történik, akkor azonnal hasaljunk a jégre, lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal – mindig a lehető legnagyobb felfekvési felületen – kússzunk a part felé. Amennyiben a jég a korábbi előjelek nélkül szakad be, vagy túlságosan későn reagálunk és már beszakadt alattunk, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe!

Ha a jégfelület alá kerülünk, tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé! Ha a jég hóval fedett, akkor a közelben levő jégtörés helyét a fénysugár alapján fel lehet ismerni. Azonban ha a jeget nem fedi hó, akkor a víz és a jég egyforma fénytörése miatt a jég beszakadásának helye csak igen nehezen ismerhető fel.

– Próbáljunk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. Végezzünk lábunkkal lökésszerű, úszó mozdulatokat, a karunkkal és súlyáthelyezéssel segítsük a lábmunkát. Amennyiben így nem sikerül a jég fölé jutni, próbáljunk meg a jég beszakadásának helyével szembeni oldalon egyik lábunkkal a jég felületére jutni, majd a kezünkre és lábunkra támaszkodva testünket oldalt a jégfelületre tolni. Ha a jég újból beszakad, vágjunk magunknak utat addig, míg ki nem jutunk a partra vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk.

Nem árt tudni: a víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 Celsius-fok között mozog, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be, azaz vérkeringési zavarok és a szívműködés leállása.

Hogyan segíthetünk másoknak baj esetén?

– Ne egyenes tartásban, hanem hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert, mert ellenkező esetben mi is veszélybe kerülhetünk, alattunk is beszakadhat a jég. Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét. Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel: hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal vagy ruhadarabokkal – tanácsolja a szakember. 

Néhány éve a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy kisfilmet is készített a témában:

A Nógrád vármegyei szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy ne húzzuk ki a szerencsétlenül járt személyt a ruhája ujjánál fogva, mert ruhája a varrásoknál könnyen elszakadhat. Ha több ember van a helyszínen, akkor alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte levő lábát fogja. Ha a bajba jutott már a jég alá került, akkor már csak felkészült szakemberek tehetnek kísérletet a mentésre, így mielőbbi értesíteni kell a tűzoltóságot a 105-ös segélyhívó számon!

Nem csupán veszélyes, hanem szabálytalan is!

Aki a szabad vizek jegén való tartózkodás szabályait megszegi, az szabálysértést követ el. Ezt már Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte portálunk megkeresésére.

– A közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot. Azokon a szabadvizeken megengedett a tartózkodás, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, azonban ott is csak akkor, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog – mondta a sajtóreferens.

Hozzátette: tilos a szabadvizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötők és veszteglőhelyek területén, folyóvizeken, és azok mellékágain.

Egyelőre maradnak a mínuszok

Az elkövetkezendő napokban sem várható jelentősebb melegedés a Köpönyeg.hu időjárás-előrejelzése szerint. A héten napközben 0 és 3 Celsius-fokig kúszhatnak fel a hőmérők higanyszálai, míg hajnalban -2-től akár -8 fokig is lehűlhet a levegő a nógrádi tájakon. Az aktuális időjárási prognózisokról itt tájékozódhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában