NAV

2023.02.07. 21:49

Lebukott: eltitkolt árbevétel a gépalkatrészek útvesztőjében

Egy szerszámgépek és alkatrészek értékesítésével foglalkozó egyéni vállalkozónál vizsgálódott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nool

Szerszámgépeket és alkatrészeket értékesítő egyéni vállalkozónál tartott ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzés alapján. A vállalkozó évek óta minimális jövedelmet vallott be, pedig bevallásaiban jelentős összegű árbevétel szerepelt – közölte a Nool-al Gáspárné Pál Erika, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága szakértője.

Hozzátette, az adózó egyéni vállalkozása mellett egy azonos tevékenységet folytató kft. ügyvezetője is volt, ami az egyéni vállalkozó azonos üzlethelyiségekben értékesítette a termékeit, úgy, hogy a két vállalkozás árukészlete nem különült el.

– A NAV az üzlethelyiségekben található számítógépekről lementette a készletnyilvántartási adatokat és megállapította, hogy az árukészlet mozgása sem a kiállított számlákkal, sem az online pénztárgép szerinti bevételekkel nem volt összhangban. Gyanús volt az is, hogy a vállalkozó átadott könyvelési iratai szerint veszteségesen értékesített, azaz olcsóbban adta el a terméket, mint amennyiért beszerezte. Ez nyilvánvalóan nem lehetett célja egy vállalkozásnak – ismertette a részleteket Gáspárné Pál Erika.

A szakértő hírportálunkhoz eljuttatott közleményéből megtudtuk, hogy végül beigazolódott, hogy a bevallásokban nem a valós árbevételét tüntette fel az illető, így becsléssel állapították meg az eltitkolt árbevétel összegét. Ez csaknem 14 millió forint adófizetési kötelezettséget eredményezett. Az adózó – részletfizetéssel – a teljes, elmaradt összeget befizette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában