Életmentés

2023.02.06. 15:37

Kihűlt egy fiatal nő a Börzsönyben: hegyimentők siettek a segítségére

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság riasztotta a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot vasárnap délután, mert egy fiatal nő bajba került a hegyen.

Nool

A nőt végül hordágyon mentették le a hegyimentők a Börzsönyből

Forrás: Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére futott be segélykérés vasárnap délután egy bajba jutott túrázótól, aki a Börzsöny fogságába esett: fájdalmai voltak és nem tudott önerőből lejutni a hegyről. A kihűlt túrázó megkeresésére és mentésére a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat indult azonnal útnak. 

– A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat felvette a kapcsolatot a segélykérővel és megtudtuk, hogy egy fiatal párról van szó, akik Csóványosról a Nagy-Hideg-hegy felé tartottak késő délután. A Szabó-kövek környékén azonban megálltak, a fiatal hölgy nem tudott továbbmenni. A városi cipője és könnyű szövetnadrágja addigra teljesen átázott, fájdalmai voltak és nagyon fázott – tudtuk meg a részleteket a hegyimentők közleményéből

A Szolgálat hegyimentője egy önkéntessel közösen rögtön a nő segítségére sietett a Szabó-kövek felé, míg egy másik hegyimentő egység Szokolyáról indult el a fiatalok felkutatására. A bajbajutottakat szerencsére gyorsan sikerült megtalálni.

– A huszonhárom éves nő addigra már nem érezte a lábait, a nadrágja egyes részei már keményre fagytak és alig bírt lábra állni. Helyszíni ellátást követően a hegyimentőink gyalog próbálták támogatni a hölgyet a terepjáróig. Égés-tetőig ez sikerült is, onnan pedig kötélbiztosítással és hordággyal vitték le a közelben várakozó terepjáróig, majd a Cseresznyefa parkolónál várakozó mentőautóhoz – derült ki a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat weboldalán található közleményből.

Hozzátették, hogy a fiatal nőt végül az Országos Mentőszolgálat munkatársai a váci kórházba szállították további ellátásra.

A hegyimentőknek két hete is balesetek sora adott munkát a Börzsönyben. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, többen eltévedtek és nem tudtak önerőből lejutni a hegyről, sőt, egy embert a teljes kihűlés közeli állapotban találtak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában