Tárgyalás

2023.02.02. 13:37

Elismerte bűnösségét a gyarmati fogorvosnőt megkéselő férfi

Életveszélyt okozó tettlegességig fajult egy polgári peres vita 2021 szeptemberében Balassagyarmaton. A középkorú férfi fényes nappal, a nyílt utcán késelte meg a város központjában a vele haragban álló fogorvosnőt.

H.H.

Az ügy első tárgyalási napját az érintettek meghallgatásával csütörtökön tartották meg a Balassagyarmati Törvényszéken. A vád emberölési kísérlet. 

Az egész város közvéleményét felkavarta az eset 2021. szeptember 17-én. A vádirat tanúsága szerint egy hibás fogorvosi ellátás következményeként hosszú évek óta pereskedtek a felek. Az adott napon az ügy tárgyalását tartották a járásbíróságon, és a későbbi vádlott arra kérte volna a hatóságot, hogy szüneteltessék az eljárást, amíg új ügyvédet nem talál, de ehhez a fogorvos jogi képviselője nem járult hozzá. A férfi feldúlt állapotban elhagyta az épületet, autóval a nő házához hajtott, megrongálta a kaputelefont, betörte a teraszajtót, de a riasztó hangjára távozott. Ezután a Rákóczi úti szolgáltatóház hátsó udvari parkolójába ment, ott egy búvárkéssel kiszúrta a hölgy gépjárművének kerekeit, majd a Civitas Fortissima térre gyalogolt és leült egy padra. Hamarosan feltűnt sértett nő is, a védője társaságában.

A vádlott a jogász elé állt, szóváltásba keveredett vele, majd ellökte az ügyvédet. A nő kikerülte őket, a szemközti rendőrségre igyekezett volna feljelentést tenni, ám a vádlott utána sietett, elővette a kést és a visszaforduló asszonyt hasba szúrta. A nő a közeli virágágyásba esett, ahol további húsz alkalommal megsebezte áldozatát, a hasán kívül a mellkasán az oldalán, a lapockáján is. A cselekményét csak az odasiető járókelők miatt fejezte be, majd a gyorsan kiérkező rendőrök őrizetbe vették. A sértett életét csak a szakszerű kórházi beavatkozás mentette meg.

Ezzel a késsel szúrta meg 14 alkalommal a doktornőt
Ezzel a késsel szúrta meg 14 alkalommal a doktornőt
Forrás: police.hu

A csütörtöki tárgyalási napon dr. Kovács István kollégiumvezető bíró kérdésére a vádlott azt válaszolta, ezúttal nem kíván vallomást tenni, csak a bizonyítási eljárás végén. A törvény értelmében így a bíró felolvasta a vádlott korábbi, a nyomozati szakban tett vallomásait. Ebben a terhelt leszögezte, több, összefonódó élethelyzet következménye volt a késelés. Kifejtette, az elhibázott fogászati ellátás – lényegében egy híd nem szakszerű elkészítése – miatt egyre nehezebb körülmények közé került, elvesztette addig jól jövedelmező búvár állását, ami miatt az éber kómában fekvő fiának ápolását sem tudta biztosítani családja a korábbi színvonalon, emiatt párhuzamosan több munkát kellett vállalnia, ami idegileg is megterhelte a szervezetét. Az említett tárgyalásra is huszonnégy órás ébrenlét után érkezett, és a bíróság döntésén, miszerint nem szüneteltetik a pert, kiváltképp elkeseredett. Ekkor elhatározta, károkozással áll bosszút. 

Ezért ment el a fogorvos házához, ezért szúrta ki a kocsi kerekeit, de a kést nem tette vissza a búvárfelszerelései közé, hanem csak a táskájába tette, így indult vissza a balassagyarmati főtérre, hogy ismételten számon kérje a nőt. Vallomásában határozottan kijelentette, egyáltalán nem voltak emberölési szándékai, de az asszony és ügyvédje olyan pökhendien, lekezelően bántak vele, hogy teljesen elborult az agya. Saját elmondása szerint „leszállt a köd”, elővette a 11,5 centiméteres pengehosszúságú kést, és onnantól nem emlékszik egyértelműen a cselekedetére, csak arra, hogy az utolsó szúrást már a virágágyásba fekvő sértettre tette. Ezután gyorsan jöttek a rendőrök, a földre fektették és megbilincselték.

M. Sándor végezetül hozzátette, a börtönben eltöltött hónapok során teljesen megbánta tettét, elismeri bűnösségét, és mai fejjel már egészen másként próbálná megoldani a viszályt.

A bírósági eljárási rend értelmében az elkövető és a sértett nem találkozhatott a tárgyalóteremben, ezért a sértettet még aznap, de más időpontban hallgatta meg a bíróság.

Térfigyelő kamera rögzítette a történteket

A megyei főügyészség korábban közzétette a térfigyelő kamerák által rögzített videót, amelyen jól látható a bíróság épületét elhagyó vádlott, valamint a főtéren történtek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában