Riasztás

2023.02.04. 11:31

Brutális szélviharokra figyelmezteti a nógrádiakat is a katasztrófavédelem

Fákat dönthet ki a hatalmas szél, villanyvezetékek, épületek lehetnek veszélyben. Ingatlanaink, ingóságaink védelme mellett a saját testi épségünk biztonsága a legfontosabb. A szélvihar veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Nool

Ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk, szombaton hatalmas széllökésekkel kísérve érkezik meg a dermesztő hideg Nógrádba, a viharos széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat első szintű, citromsárga riasztást is kiadott szűkebb hazánk területére. Az erősödő északnyugati szél a nappali órákban egyre inkább északira fordul majd, s az országban sok helyen lehet 70 kilométer per óra erősséget meghaladó széllökés is.

Már az egész ország területére kiadták a riasztást a várható szélviharok miatt
Már az egész ország területére kiadták a riasztást a várható szélviharok miatt
Forrás: met.hu

Hozzátették, erősen viharos (90-100 kilométer per óra erősséget meghaladó) szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod, Szabolcs) várhatók, a Dunántúli-középhegységben (főként Bakony), a Mecsek környékén és a Balaton térségében pedig 110 kilométer per óra körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani.

Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Nool.hu-hoz eljuttatott közleményében kiemelte, több vármegye területén már a legmagasabb, piros riasztás van érvényben a hatalmas széllökések miatt, s mivel a talaj nagyon nedves, az erős, helyenként akár száz kilométer per órás szél nemcsak faágakat törhet le, hanem teljesen egészséges fákat is kidönthet.

– A balesetek megelőzése érdekében a legjobb, ha a meteorológiai riasztással érintett területen mindenki otthon marad. Aki mindenképpen autóba kényszerül, indulás előtt tájékozódjon a meteorológiai helyzetről és az utak állapotáról, mert előfordulhat, hogy a kidőlő fák miatt utakat kell lezárni. Aki teheti, az autójával épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljon – hangsúlyozta Mukics Dániel.

Hozzátette, akit gyalogosan ér el a vihar, keressen védett helyet egy épületben, aluljáróban, és távol haladjon a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.

– Az ilyen erős szél kárt tehet az épületekben is. Ha valahol a szél, vagy egy szél miatt kidőlt fa komoly károkat okoz az épületben, hívják a 112-es segélyhívó számot. Az erős szélben kidőlő fák esetenként elektromos vezetékeket szakítanak el, ezért ilyenkor áramkimaradásra is fel kell készülni. Ha bárki sérült közművet, elszakadt elektromos vezetéket, bajba jutott embert, vagy állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – hívta fel a figyelmet a főigazgatóság szóvivője.

Az alezredes kitért arra is, hogy az erős szél miatt megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is, hiszen megfordulhat a kéményben az áramlás, mert a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, ami miatt a nyílt égésterű fűtőeszközöknél szén-monoxid keletkezhet. Hangsúlyozta, fontos a figyelmeztető tünetekre figyelni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában