Csaló

2023.01.12. 09:32

Önkormányzati dolgozónak adta ki magát a 87 éves salgótarjáni férfitól pénzt kicsaló férfi

Az ügyészség vádat emelt egy 43 éves lőrinci férfi ellen, aki hamis történetet kitalálva jutott be egy idős salgótarjáni férfi lakásába és jelentős összeget csalt ki tőle.

Nool

Forrás: Nyomozati iratok

A vád szerint a férfi tavaly május 16-án azzal az ürüggyel jutott be a 87 éves salgótarjáni férfi lakásába, hogy az önkormányzat dolgozója, és ágyneműt hozott neki. Azt állította, hogy az ágynemű értéke 400 ezer forint, azonban jelentős engedményt ad az árából.

Amikor a házigazda közölte vele, hogy nincs ennyi pénze, a vádlott 60-tól 160 ezer forintig terjedő előleget kért tőle. A tévedésbe ejtett idős úr elővette a pénztárcáját, és a benne lévő készpénz egy részét, valamint a 200 ezer forint értékű 14 karátos arany pecsétgyűrűjét is odaadta az „árusnak”.

Ezt követően a sértett az egyik szobából további 60 ezer forintot vett elő és adott át a szélhámos részére, aki ezt is kevesellve arra kérte a sértettet, hogy keressen még pénzt, vagy aranyékszereket. Miután a sértett ennek nem tudott eleget tenni, a vádlott a lakásból való távozása előtt a pénztárcájában lévő majdnem összes készpénzt elkérte, abban mindössze ezer forint maradt.

A valójában mindössze tízezer forint értékű ágyneműt a csaló a sértettnél hagyta azzal, hogy nyugdíjfizetéskor eljön a maradék pénzért.

Egy felfüggesztett büntetése már volt a csalónak

A vádlott 258 ezer forint kárt okozott a sértettnek, ezért a vádhatóság a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat ellene.

Mivel a férfi egy korábban ugyancsak csalás miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el cselekményét, a Salgótarjáni Járási Ügyészség letöltendő börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását, vagyonelkobzást és korábbi büntetése letöltésének elrendelését indítványozta vádiratában.

A vádlottnak bűnössége esetén a bűnügyi költséget és az idős férfi által bejelentett polgári igényt is meg kell fizetnie.

Az ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság dönt.

Rendszeresek a hasonló csalások

Legutóbb novemberben írtunk ágyneműs csalókról:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában