Biznisz

2023.01.24. 10:24

Ment a sumákolás az egyik autókereskedésben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hamisított adásvételi szerződésekre bukkant egy használtautó-kereskedőnél. Az ellenőrzés során csaknem 30 millió forint értékű személygépjárművet foglaltak le.

Nool

A cég hamisított szerződésekkel akarta elkerülni a nagyobb adókötelezettséget

Forrás: Shutterstock

Egy külföldről behozott használtautókkal kereskedő vállalkozás értékesítéseiről számlát állított ki, a bevallásokat benyújtotta, és a számlák szerinti adókötelezettségét is megfizette, de a ellenőrök mégis furcsának találtak egyet s mást. A revizorok gyanúját a minimális összegű bevallás, az alacsony nyereség és az ellenőrzésre bemutatott, külföldi magánszemélyekkel kötött adásvételi szerződések keltették fel – tájékoztatta portálunkat a NAV Nógrád megyei igazgatósága.

Közleményükből kiderült, hogy a magyarországi forgalomba helyezés miatt elérhetők voltak a gépjárművek külföldi forgalmi engedélyei is. Mivel fennállt a gyanú, hogy az adásvételi szerződések hamisak, ezért a NAV az illetékes EU-ban működő adóhatóságok segítségét kérte. A nemzetközi együttműködés beigazolta a gyanút, a külföldi forgalmi engedélyekben szereplő magánszemélyek adatait felhasználva hamisította meg az adásvételi szerződéseket. Ezzel azt akarta igazolni, hogy az autókat nem autókereskedő cégektől, hanem közvetlenül a magánszemély tulajdonosoktól vásárolta, így akarta ugyanis csökkenteni adófizetési kötelezettségét.

A NAV az ellenőrzésben megállapította az elmaradt, befizetendő adót, és a megtérülés biztosítására gépjárműveket is lefoglalt a cégtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában