Súlyos ítélet vár rájuk

2022.12.13. 11:30

Gyorsított eljárás keretében felelnek a Nógrádban lekapcsolt embercsempészek

Rövid időn belül az ötödik ügyben állították gyorsított eljárásban bíróság elé a megye területén elfogott embercsempészeket a Nógrád megyében működő ügyészségek.

Nool

A Nógrád Megyei Főügyészség közleményben tájékoztatta hírportálunkat arról, hogy az eljárás gyorsítását és egyszerűsítését tűzték ki ezzel a jogintézménynek az alkalmazásával célul, emellett tudatosítani szeretnék az elkövetőkben azt is, hogy rövid idő alatt súlyos ítélet születik az ügyükben. 

A közelmúltban négy ügyben is eredményes bíróság elé állítás történt Nógrád megye ügyészségei részéről

– Az egyik ügyben 2 év 2 hónap szabadságvesztést kapott a beismerésben német állampolgárságú szír embercsempész, az ő cselekménye azonban enyhébben minősült a többi elkövetőnél, azokban ugyanis az ügyészség a sértettek sanyargatását is megállapíthatónak tartotta a szállítás körülményei miatt. A sanyargatással elkövetett embercsempészés büntetési tétele 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés. Egy francia nemzetiségű elkövető 5 évet kapott, egy bolgár állampolgárt pedig 5 év 2 hó szabadságvesztésre ítélt a bíróság – írták.

Hozzátették, hogy egy két elkövetős ügyben, ahol török állampolgárok voltak az érintettek, a bíróság nem tartotta megállapíthatónak a súlyosabb minősítést, itt 3 év 6 hónap, illetve 2 év 2 hónap szabadságvesztést szabott ki. Az ügyészség a sanyargatás megállapítása miatt és súlyosításért jelentett be fellebbezést. Az ötödik ilyen ügyben történő bíróság elé állításra a héten kerül sor.

Mit is takar ez valójában?

Dr. Deák Bertold, a Nógrád Megyei Főügyészség sajtószóvivője hírportálunknak elmondta, hogy a bíróság elé állítás a büntetőeljárási törvényben szabályozott olyan eljárási forma, amellyel az egyszerű megítélésű ügyekben, ha a bizonyítékok rendelkezésre állnak és adott esetben a terhelt is beismer, az elkövetéstől számított két hónapon belül a bíróságra kerül az ügy.

Embercsempészek esetében az ügyész a vádat szóban terjeszti elő, így ezekben az ügyekben nem kell lefordíttatni a vádiratokat, hanem tolmács működik közre a tárgyalásokon. Az ügyészségi közlemény szerint ezáltal gyorsabban és gazdaságosabban fejeződhetnek be az eljárások, és – mivel a külföldi embercsempészek ügyei rendre letartóztatásuk mellett folynak – az elkövetők kevesebb időt töltenek ítélet nélkül, előzetes fogva tartásban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában