Ügyészség

2022.11.15. 11:32

Öt évig nem praktizálhat az ügyvéd, aki átverte a salgótarjáni kórházat

A Pest megyei ügyvéd 2018 februárjában megbízási szerződést kötött a salgótarjáni kórházzal adatkezelési tanácsadás, okiratok készítése és oktatások megtartása érdekében.

Nool

A vádlott a megbízási szerződésben a sértett kórházzal 9,5 millió forint plusz áfa tanácsadói díjban állapodott meg, amelynek az ötven százaléka a szerződés aláírásával egyidejűleg, míg a fennmaradó rész a megbízás teljesítést követőn, a teljesítési igazolás megküldését követően vált esedékessé.

Miután az ügyvéd a szerződésben foglaltakat teljesítette, több mint 12 millió forint tanácsadói díjra vált jogosulttá.

A vádlott azonban még 2018 januárjában faktorálási keretszerződést kötött egy céggel, azaz eladta annak a kórházzal szemben fennálló számlaköveteléseit.

Ezután 2018. március 4-én tévedésbe ejtette a kórházat oly módon, hogy valótlanul, a követelés átruházásának a visszavonásáról küldött neki tájékoztatást, a kórház pedig ennek megfelelően nem  a faktoring cégnek, hanem az ügyvédnek utalta át 12 milliós összeget. 

A faktoring cég az általa korábban megvásárolt követelés érvényesítése érdekében ugyanakkor polgári peres eljárást kezdeményezett a kórházzal szemben, amelynek a Salgótarjáni Járásbíróság ítélete alapján a több mint 12 millió forintot meg kellett fizetnie a faktoring cég részére, így kétszeresen fizetett az igénybe vett szolgáltatásokért.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség az ügyvéd vádlottal szemben folytatólagosan elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat.

Az ügyben eljáró Salgótarjáni Járásbíróság büntetővégzésben a váddal egyezően mondta ki bűnösnek a férfit, akit 2 év, végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, és 5 évre eltiltotta az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától, valamint kötelezte őt a több mint 12 milliós kár megtérítésére a kórház részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában