Közlekedés

2022.11.01. 09:26

Ideje felkészülni a téli gumicserére - csúszós utak miatt figyelmeztetnek a nógrádi rendőrök

A sok eső, a csúszós utak, a rossz látási viszonyok nehezítik a közlekedést a következő hónapokban.

Nool

Rengeteg veszélyt rejt magában az őszi közlekedés

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Ősszel a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű eső és az úttestre kerülő falevelek miatt az útburkolat felülete csúszóssá válik. A gépjármű abroncsain lévő bordák nem tudják elvezetni az úttestre hirtelen került, nagy mennyiségű csapadékot, ezért a tapadás a gumiabroncs és az úttest között jelentősen csökkenhet - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. 

A rendőrök arra kérik a sofőröket, hogy az ilyen útszakaszon történő áthaladás során kerüljék a meggondolatlan, gyors kormánymozdulatokat, sebességüket gázelvétellel és motorfékkel csökkentsék.

- A járművezetők többsége még nyári gumiabroncsot használ, azonban már egyre időszerűbbé válik felkészülni a téli gumiabroncs cseréjére és időpontot kérni a gumiszervízekben. Ne feledjék, ha tartósan 7 fok alá süllyed a napi átlaghőmérséklet, indokolt a téli gumiabroncs használata, ne hagyják az utolsó pillanatra - hívják fel a figyelmet. 

Az őszi hónapokban megnő azon órák száma, amely során a sofőrök korlátozott látási körülmények között és sötétben közlekednek. A rendőrök hangsúlyozzák, hogy ilyenkor kiemelt figyelmet kell fordítani a járművek világító berendezéseinek működésére, az ablaktörlő lapátok és az ablakmosó folyadék minőségére, illetve elindulás előtt a szélvédők és tükrök csapadék-, és páramentesítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában