Megelőzés

2022.11.18. 18:53

Füstérzékelők használatáért kampányolnak a nógrádi tűzoltók

A katasztrófavédelem szakemberei úgy tartják, hogy ahhoz, hogy elkerülhető legyen egy-egy tragédia, a legcélravezetőbb út a megelőzés. Ezúttal a füstérzékelők használata mellett kampányolnak.

Nool

A fűtési szezonban különösen nagy veszély leselkedhet mindenkire, érdemes tehát mindenkinek füstérzékelőt beszerezni (borítóképünk illusztráció)

Forrás: Nool archívum

– Ma van a Füstérzékelők Európai Napja. A naphoz a katasztrófavédelem is csatlakozott, mert a szervezet elkötelezett amellett, hogy az otthonok biztonságának legfontosabb záloga a megelőzés. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy kevesebb halálos kimenetelű tűz következik be ott, ahol a lakók időben észlelik a veszélyt. Az észlelés és a megelőzés fontos eszköze a füstérzékelő, amelyre egyúttal egy nyereményjátékkal is felhívjuk a figyelmet – írta hírportálunkhoz eljuttatott közleményében a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mint arról beszámoltak, évente átlagosan hétezer otthon gyullad ki Magyarországon, ennek kapcsán több százan szenvednek füstmérgezést, és sajnos a tragédia sem ritka. Hozzátették, Európában évente körülbelül ötezer ember hal meg tűzben.

füstérzékelő füst
A füstérzékelő életet menthet!
Forrás: Shutterstock

– A katasztrófavédelem minden lehetséges fórumon kampányol a füstérzékelők fontossága mellett. Számos médiamegjelenésen kívül jótékonysági akciókkal, nyílt napokon, bemutatókon, lakossági tájékoztató fórumokon hívta fel eddig és hívja fel ezután is a figyelmet arra, hogy a tragédiák éberséggel, elővigyázatossággal megelőzhetőek. A füstérzékelők időben jelzik, ha a lakásban olyan mértékű a füst, amely káros a szervezetre. A berendezés hamarabb észlelheti a veszélyt, mint a lakók, így időben riaszt, akkor, amikor még be lehet avatkozni, vagy ki lehet menekülni a helyiségekből – hívták fel a figyelmet a szakemberek.

A napokban számoltunk be róla hírportálunkon, hogy kigyulladt a lerakódott korom egy salgótarjáni családi ház kéményében és csak a tűzoltók gyors reagálásának volt köszönhető, hogy nem terjedtek tovább a lángok a ház további helyiségeire és nem történt nagyobb tragédia. 

Csütörtök este a lerakódott korom és kátrány gyulladt ki a nógrádszakáli Rózsadomb egyik házának kéményében – erről ma délelőtt számoltunk be a Nool-on. A szécsényi lánglovagok azonnal a helyszínre siettek és megfékezték a tüzet.

November első napjaiban egy rimóci családi ház berendezési tárgyai kaptak lángra, s hogy az elektromos berendezések is mennyire veszélyesek lehetnek, arra jó példa, hogy szintén november elején egy salgótarjáni házban a televízió gyulladt ki.
Lakástüzekre az év minden napján számítani kell, de a fűtési szezonban hatványozott a kockázat. Épp ezért javasolják a szakemberek, hogy mindenki szerezzen be otthonába egy jól működő füstérzékelőt, ami azonnal jelez, így nagyobb esély van arra, hogy időben segítséget kérhessünk, vagy kisebb tüzek esetén akár mi magunk megfékezzük a lángokat.

A Füstérzékelők Európai Napja alkalmából nyereményjátékot is indítottak a közösségi médiában, a szerencsésebb résztvevők pedig füstérzékelővel gazdagodhatnak. A játék november 18-tól november 21-én 10 óráig tart, a katasztrófavédelem hivatalos Facebook-oldalán közölt poszt kedvelése és egy hozzászólás után lehet bekerülni a virtuális sorsolásra.

– Természetesen a Füstérzékelők Európai Napján kívül is minden nap mindenkinek feladata a saját és környezete biztonságáért tenni – tette hozzá közleményében a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában