Felelősség

2022.11.27. 10:01

Fiatal sofőröknek üzentek a nógrádi zsaruk

Sokan már 17-18 évesen beiratkoznak „B” járműkategóriás tanfolyamra, hogy minél hamarabb megszerezhessék a jogsijukat és így az önállósodás, valamint a felnőtté válás útjára lépjenek. A jogosítvány megszerzése azonban felelősséggel is jár, ezért most néhány hasznos tanáccsal készültek a fiataloknak a rendőrök.

Nool

Fontos, hogy a gyakorlatban is megfelelő rutint szerezzenek a friss jogosítvánnyal rendelkezők

Forrás: police.hu

– A közúti közlekedés során a KRESZ szabályok ismerete nem elegendő, a biztonságos közlekedés érdekében be is kell tartani azokat! – mondta hírportálunknak Buda Gábor, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott szóvivője, aki a közúti balesetek megelőzése érdekében adott tanácsokat portálunkon keresztül a vezetői engedéllyel rendelkező fiatal felnőtteknek.

Mint mondta, nagyon fontos, hogy meg is kell ismerni azt a gépjárművet, amivel az autós közlekedik, hiszen valószínűleg nem azzal a járművel tanult vezetni. Fontos tehát időt szánni arra, hogy megtudja, melyik kapcsoló hol helyezkedik el, mi hogyan működik, és mi mire szolgál a járművön, mert a forgalomban haladva erre már nem lesz idő. Az alezredes szerint a gyakorlás is nagyon fontos, hiszen a járművezetői tanfolyammal és a vizsgával az alapokat sajátította el a friss jogsis, ezért vezessen sokat és szerezzen rutint is.

– Az első utak alkalmával érdemes keresnie egy, a vezetésben gyakorlott felnőtt családtagot, vagy ismerőst, aki ebben segítséget nyújthat. Érdemes és hasznos lehet elmenni egy-egy vezetéstechnikai tanpályára is, ahol biztonságos, ellenőrzött körülmények között, profi oktatóval sajátíthatja el, hogyan kell vezetni vizes, csúszós úton, jégen, vagy váratlan helyzetekben. Ezáltal olyan vezetési tudásra tehet szert, amely életmentő lehet egy-egy közlekedési szituációban – mondta Buda Gábor.

jogosítvány, sofőr, autós, vezetés, autó, közlekedés
Meg is kell ismerni azt a járművet, amivel aztán a forgalomban részt fognak venni a fiatal autósok
Forrás: police.hu

Hozzátette, a fizika törvényei alól senki sem kivétel: – fontos, hogy tudja hogyan hat a sebesség és a fékezés a járműre és az emberi testre, és miért is lényeges betartani a sebességhatárokat és becsatolni a biztonsági övet.  Ne feledje a közút nem versenypálya! – húzta alá.

A rendőrök Nógrád megyei szóvivője az ittas járművezetés potenciális balesetveszélyét is hangsúlyozta. Ahogy mondta, már egy pohár szeszes ital elfogyasztása is számít, hiszen az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat válthat ki, amelyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze. 

– Ne vezessen ittasan és soha ne üljön be olyan sofőr mellé, aki a vezetés előtt alkoholt fogyasztott – szólított fel mindenkit a szakember. Kitért továbbá a mobiltelefonok használatára is:

– Vezetés közben mobiltelefont használni nemcsak tilos, hanem veszélyes is, ugyanis ilyenkor a sofőrök kevésbé képesek a környezetükre figyelni, lassabban reagálnak a közúti történésekre, figyelmen kívül hagyhatják az egyes jelzőtáblákat. A telefonálásnál még veszélyesebb, ha valaki a készülékén vezetés közben üzenetet ír, vagy a közösségi oldalakon barangol. Ha vezet, ne mobilozzon – üzente olvasóinknak Buda Gábor, Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában