Óvatosság

2022.11.26. 09:20

Az online bankolás veszélyeire figyelmeztetnek a nógrádi rendőrök

Kényelmes módja az online bankoknak, hogy úgy kezelhetjük a pénzügyeinket, hogy ki se kell mozdulni az otthonunkból. De belegondoltunk már abba, milyen veszélyei is lehetnek ennek a kényelemnek?

Nool

Legyünk óvatosak és kezeljük mindig fenntartásokkal, ha valaki a személyes adatainkra kíváncsi!

Forrás: Shutterstock

A rendőrségen 2022. november 17-én egy magyarnándori férfi tett feljelentést, miszerint az előző nap este internetes banki oldalának használata közben négymilló forinttal károsították őt meg ismeretlen csalók – tájékoztatta portálunkat a police.hu.

A férfi előző este be akart lépni a netbankjába és onnan utalást indítani, azonban az interneten keresztül egy, az eredeti netbank felülethez megszólalásig hasonlító oldalra lépett be. Ez az online oldal a sértett részére az eredeti netbankhoz hasonló módon küldte a belépéshez szükséges nyolc számjegyű kódokat, így a férfi nem fogott gyanút. A kódok beírását követően azonban a férfi számlájáról – a sértett akaratán kívül – négymillió forint került átutalásra egy idegen számlára.

Ugyanezzel a módszerrel november 23-án egy érsekvadkerti nő számlájáról szereztek meg több mint 400.000 forintot a csalók.

A rendőrség mindkét esetben információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen elkövető ellen, aki a sértettek netbankjához megszólalásig hasonlító adathalász felületet hozott létre, amelynek segítségével megszerezte a sértettek netbankjához szükséges belépési adatait és megkárosította őket.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében azt kéri a bankszámla-tulajdonosoktól, hogy amennyiben netbankon keresztül intézik a pénzügyeiket, úgy használják a bank telefonkészülékekre letölthető netbank-applikációját, és ne a böngészőbe beírva nyissák meg a netbankot. A csalók nem csak a pénzintézetek internetes oldalait tudják lemásolni, de a telefonszámukkal is vissza tudnak élni. Mielőtt bejelentkeznének az internetbankba, mindig ellenőrizzék a böngésző címsávban a honlap pontos címét, majd kattintsanak a böngésző címsorban megjelenő lakat ikonra, így láthatják, hogy valóban az Önök bankja üzemelteti-e a honlapot. Azonnal zárják be az oldalt, ha más jelenne meg! Amennyiben a megszokott banki telefonszámról, de nem magyar nyelven kap a Banktól választ az ügyfél, az is gyanús jel! Amennyiben mégis bűncselekmény áldozata lett, haladéktalanul értesítse a rendőrséget vagy tegyen bejelentést a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában