Emlékmű

2022.11.23. 21:25

A közúti balesetek áldozatainak állít emléket a bátonyterenyei szobor

Ünnepélyes keretek között avatták fel szerda délután a közlekedési balesetek Nógrád megyei áldozatainak állított emlékművet Bátonyterenye kisterenyei városrészében, a 21-es számú főút mellett, az Összetartozás Emlékparkjában. Az alkotást Lencsés Zsolt festőművész, freskófestő, az Arttéka Egyesület vezetője álmodta egy kompozícióba. A speciális, plazmatechnikával készült műre Loborik Attila diakónus kérte Isten áldását.

Veres Edina

Az alkotással egyfelől a közlekedési balesetben elhunytaknak kívántak méltó emléket állítani

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Néhány hete a 21-es főút kisterenyei szakaszán közlekedők már észrevehettek egy különleges szobrot, ami egy autóroncsból és a köré emelt, kivágott emberi sziluetteket ábrázoló festett lemezlapokból áll. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, Bátonyterenye Város Önkormányzata, illetve a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával életre hívott alkotás azoknak állít emléket, akik szűkebb hazánk közútjain közlekedési balesetben vesztették életüket. A kompozíció másik célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a közlekedési szabályok betartásának fontosságára. A szoboravató ünnepség időpontjának kiválasztása sem véletlen volt a szervezők részéről, hiszen az ENSZ közgyűlés 2005-ös döntése óta minden év november harmadik vasárnapját a közúti balesetek áldozatainak emléknapjaként tartják nyilván.

szobor Bátonyterenye
A kompozíció másik célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a közlekedési szabályok betartásának fontosságára. 
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány elmondta: a szoboravató ünnepség résztvevői jelenlétükkel kifejezik a közös gondolkodást, az összetartozást és az összefogást, amik meggyőződése szerint nélkülözhetetlenek a közlekedésbiztonsági célok megteremtéséhez.

– Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2030-ra ötven százalékkal csökkenti a közúti balesetben elhunytak, illetve a súlyos sérültek számát. A távlati terv pedig az, hogy 2050-re senki ne haljon meg közúti közlekedési balesetben. Magyarország is csatlakozott a vállaláshoz. Jelentős javulást értünk el, de bőven van még mit tennünk – húzta alá a megyei rendőrfőkapitány arra is rámutatva, hogy a világon évente közel egymillió ember hal meg közúti közlekedési balesetben, ugyanezen okból Nógrád megyében idén két személy vesztette életét. Dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok hangsúlyozta: ez éppen kettővel több, mint aminek meg kellett volna történnie, hiszen az elveszített életeket már nem lehet visszahozni, ellenben a balesetek megelőzhetők. Hozzátette, hogy kollégáival Nógrád megyében új módszerek és innovatív eszközök segítségével is felhívják az állampolgárok figyelmét a balesetmentes közlekedésre. Munkájuk során azonban rá kellett ébredniük, hogy Palócország területén nincs egy olyan hely, ahol méltó módon megemlékezhetnek a közúti közlekedési balesetek áldozataira, illetve egyben fel is hívhatják az utazók figyelmét arra, hogy mindenkit hazavárnak. A megyei rendőrfőkapitány végül köszönetet mondott Bátonyterenye polgármesterének és képviselő-testületének, amiért a nemes kezdeményezés mellé álltak, és nem csupán helyet adtak az emlékműnek, hanem a szponzorációt is vállalták.

Nagy-Majdon József, a város polgármestere beszédében kifejtette, örömmel fogadták a megyei rendőrfőkapitány felvetését, ami a hiányzó emlékmű pótlására irányult. A helyszínt illetően a 21-es számú főút melletti lakott területre esett a választásuk, ahol 50 kilométer per óra a megengedett sebesség. Az alkotással egyfelől a közlekedési balesetben elhunytaknak kívántak méltó emléket állítani, másrészről pedig olyan helyre és formában kívánták elhelyezni, ami kellőképp elrettentheti, illetve elgondolkoztathatja akár a gyalogosokat, akár a gépjárművezetőket azon, hogy mit is jelent részt venni a közlekedésben. Nagy-Majdon József végül méltatta az alkotás készítőjét, Lencsés Zsoltot, Nógrád megye díszpolgárát, aki festőművészként vállalta azt a „hálátlan” feladatot, hogy egy térplasztikai alkotásba manifesztálva egyszerre állít emléket, illetve figyelmeztet, elgondolkodtat, vagy akár elrettent.

Dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok a szobor alkotóját a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság emlékplakettjével ismerte el.

A közlekedési balesetek áldozatainak állított emlékműre Loborik Attila diakónus kérte Isten áldását, majd megszentelte azt. Ezután az Il Silencio zenemű szólamai csendültek fel dr. Morvai Máté trombitaművész előadásában, illetve az esemény színvonalát a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola növendékeinek műsora is emelte. Végül a megjelentek – köztük Óberling József rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, illetve az Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke – virágot és mécsest helyeztek az emlékmű talapzatához, fejet hajtva a közlekedési balesetben elhunytak emléke előtt.

Az alkotás emléket állít és figyelmeztet: a közlekedés nem játék

Lencsés Zsolt festőművész, freskófestő, az Arttéka Egyesület vezetője köszöntötte az avatóünnepségen résztvevő olasz delegációt is. Mint mondta, a csoport tagjai Pisa-ból és Calabria régióból érkeztek, és a filmművészetet és a testvérkapcsolatot képviselik. A művész azt is megosztotta a megjelentekkel, hogy a szobor elkészítése valóban nem volt egyszerű feladat.

– El kellett gondolkodnom, hogy vajon hogyan és miként lehet megjeleníteni az emlékezést és a figyelmeztetést egy alkotásban. Bízom benne, hogy az egyetemes művészet gondolatával és eszközével ezt végül el tudtam érni. Az áldozatok sziluettjét egy speciális plazmatechnikával készítettem el. A lemezből kivágva, az üres áttetsző felületek a léleknek a megsemmisülését jelentik, míg a pozitív részek, azaz a rozsdás alakok egyfajta szimbólumrendszert képeznek a szobor festett felületeivel kiegészülve. Egy érdekes párbeszéd jön így létre, ami azt mutatja, hogy a lélek – ha hiszünk Istenben – valahol vár, és a baleset után is van helyünk az örök életben – ismertette a szobor szimbolikáját az alkotó. Végül hozzáfűzte, hogy a festett emlékműnél a hangsúlyt inkább a figyelmeztetésre helyezte. Tette mindezt például amiatt, mert az egyre gyorsabb autókon és motorkerékpárokon közlekedő fiatalok figyelmét is fel kívánta arra hívni: a közlekedés nem játék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában