Tragédiák

2022.10.06. 17:29

Szörnyű nógrádi emlékeket idéz fel az inkubátorban hagyott baba története

Nógrádban két helyen, Salgótarjánban és Balassagyarmaton is működik ahhoz hasonló babamentő inkubátor, mint amiben tegnap egy újszülött kisfiút hagytak Békéscsabán. Hiába az anonim elhelyezés lehetősége, az elmúlt években sajnos több olyan esetről is be kellett számolnunk, amikor az édesanya nem adta meg az élet esélyét újszülött gyermekének megyénkben.

Nool

Az inkubátorok már sok csecsemőnek adtak második esélyt

Forrás: Shutterstock

Mint arról szerdán mi is írtunk, újszülött kisfiút hagytak a békéscsabai kórház babamentő inkubátorában. A kisfiúnak a kórház dolgozói a Réthy Ferenc nevet adták. Az elmúlt bő tíz évben ő immár a hetedik újszülött, akit a békési megyeszékhely kórházának inkubátora mentett meg.  

Tarjánban és Gyarmaton is van babamentő inkubátor!
Mivel Nógrádban két helyen is van erre kialakított helyiség és ilyen készülék – Salgótarjánban 2005, Balassagyarmaton pedig 2014 óta –, megkerestük a két egészségügyi intézményt a tegnapi eset kapcsán. Arról érdeklődtünk, hogy a megyénkben található inkubátorokban hagytak-e már gyermeket, mióta azokat üzembe helyezték.

„A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház és a balassagyarmati Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet anonim babamentő inkubátoraiba átadásuk óta nem helyeztek el újszülöttet” – válaszolt érdeklődésünkre a két kórház szinte azonnal. Az országban elérhető anonim babamentő inkubátorok listája – köztük a két nógrádi – a pontos címekkel a kormányhivatalok hivatalos weboldalán is elérhető.

Tragikus esetekre emlékeztettek a kommentelők
Szerdai cikkünket sokan kommentálták Facebook-oldalunkon, és – miként az várható volt – erősen megoszlanak a vélemények a történtek kapcsán. Néhányan elítélik a névtelenségben maradt békéscsabai édesanyát, sokan viszont úgy vélik: a lehető legjobb döntést hozta, amikor gyermeke jövőjéről így gondoskodott a vélhetően nehéz élethelyzetében.  

A hozzászólók emlékeztetnek: sajnos, az elmúlt években több olyan eset is történt Nógrád megyében, amikor egy-egy nem kívánt terhességből született baba sorsa nem alakult ilyen szerencsésen, hanem a gyermekek élete tragikusan korán véget ért. Ezekről portálunkon mi is beszámoltunk, most pedig „fellapoztuk” cikkarchívumunkat.

Jobbágyi (2009): guberálók találták meg a csecsemőt
Nemrég írtunk arról, hogy a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya még ma is várja az információkat egy ismeretlen holttest beazonosításához. Jobbágyiban még 2009. június 29-én találtak egy holttestet. Bár a személyleíráson kívül nem áll rendelkezésre több információ, de valószínűleg egy újszülöttről van szó. Ebben az időpontban ugyanis helyi guberálók találtak egy törölközőbe csavart, zsákba bugyolált csecsemő holttestet a jobbágyi szeméttelepen.

Balassagyarmat (2013): halott újszülött a Springa-dombon
Nem csak megyénkben, hanem országszerte nagy port kavart egy 2013. áprilisi eset: Balassagyarmaton egy halott újszülöttre bukkantak. A Patvarci út és a Veres Pálné út melletti erdős területen, az úgynevezett Springa-dombon járókelők találták meg az alig egy-kétnapos gyermek testét műanyag szatyorba, illetve egy ruhaneműbe csomagolva. A megyei rendőr-főkapitányság vezetője egymillió forintos díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek, a feltételezett elkövetőről fantomkép is készült, ám a mai napig megoldásra vár a balassagyarmati csecsemőgyilkosság ügye.  

Mihálygerge (2017): el akarta égetni a gyermeke holttestét
2018 decemberében írtunk arról, hogy a Nógrád Megyei Főügyészség fellebbezése nyomán a Fővárosi Ítélőtábla súlyosbította annak a nőnek a büntetését, aki az előző év elején megölte és el akarta égetni újszülött gyermekét. A mihálygergei csecsemőgyilkosság elkövetője 7 és fél évet kapott. A korábbi cikkünkben olvasható brutális részleteken túl az is kiderült az ítélet indoklásakor, hogy „a nő a várandósságával tisztában volt, a gyermek megszületése előtt a szüléssel kapcsolatosan tájékozódott az interneten”.

Pásztó (2018): kutya találta meg a baba levágott fejét
Sokáig tagadta bűnösségét a gyermek édesanyja az országot megrázó pásztói csecsemőgyilkosság ügyében. A fiatal nő 2018 januárjában egy patakparton szülte meg gyermekét, majd brutálisan végzett vele. A kegyetlen bűncselekményre úgy derült fény rövid időn belül, hogy a gyilkosság helyszínétől nem messze az újszülött levágott fejét egy kutya bevitte gazdája családi házába. A lakók sokkos állapotba értesítették a rendőrséget, akik rövid időn belül beazonosították, majd elfogták a 34 éves, háromgyermekes családanyát. Az üggyel ezt követően többször foglalkoztunk, így például azt is megírtuk, hogy a pásztói csecsemőgyilkos szűk két évvel később, 2019 decemberében a bírósági tárgyalása szünetében újabb gyermeket szült. Délelőtt még jelen volt a Balassagyarmati Törvényszéken, délután azonban már nem jelent meg. A nőt később elítélték, ám tavaly februárban fellebbezett az ítélet ellen, mert sokallta a 13 év börtönt, amit kiszabtak rá.

Horrorfilmbe illő gyilkosság a távoli múltból
1948-ban brutális csecsemőgyilkosságról tudósított a Nógrádi Újság február elsejei száma. Az eset a mai Mátraterenyéhez tartozó egykori bányászkolónia területén történt. A jánosaknai lány a szülésnél egyedül kívánt maradni, még az édesanyját is elküldte otthonról. Mikor a gyermekét megszülte, maga vágta el a köldökzsinórt és a csecsemőt egy maga mellé készített papírdobozba tette, zsákot borított rá, majd rátette az imakönyvét és a dobozt, végül pedig betette az éjjeliszekrénybe. Pár órával később a leány anyja hazajött és megkérdezte, hogy elintézte-e a csecsemőt. Szinte feleletképpen a szerencsétlen csöppség az éjjeliszekrényben sírni kezdett, mire kivették a dobozból, paplanba csavarták és a bestiális leányanya a lábai alá tette, ahol a kisded megfulladt.  A gyomorforgató eset azonban itt nem ért véget. A lány ugyanis az édesanyjával a piciny holttestet egy 15 literes fazékban kitette az éléskamrába. Két napig itt tartották, majd betették a fürdőkádba, később pedig azt tervelték ki, hogy a tűzhelyben elégetik. A szörnyű gyerekgyilkosságról a salgótarjáni rendőrség bűnügyi csoportja rántotta le a leplet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában