Látogatóban

2022.10.03. 10:22

Ököllel esett neki a balassagyarmati kórház ápolónőjének egy 17 éves fiú

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat az ügyészség egy 17 éves fiúval szemben, aki a kórházban fekvő édesanyjának látogatása során megütött egy ápolónőt.

Nool

Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet

Forrás: Nool archívum

Még tavaly augusztusban történt, hogy egy 17 éves fiatalkorú és egy rokona a balassagyarmati kórház neurológiai osztályára érkeztek, hogy a fiú bennfekvő édesanyját meglátogassák. 

– Az akkor hatályos szabályok szerint egy beteghez egy nap csak egy, védettségi igazolvánnyal, vagy negatív koronavírus teszttel rendelkező látogató érkezhetett, de mivel a fiúnak sem negatív tesztje, sem védettségi igazolványa nem volt, így nem léphetett volna be az osztályra. A rokonát, aki megfelelt a feltételeknek, beengedték, ő pedig később titokban, az ápolók tudta nélkül beengedte a fiút az osztályra – derült ki a Nógrád Megyei Főügyészség hétfői közleményéből.

A fiú azonban gyorsan lebukott, hiszen az egyik szakápoló meglátta őt és felszólította, hogy távozzon. Ekkor a fiatal viszont dühbe gurult és az öklét fenyegetően a nő arcához emelte, majd bement édesanyja kórtermébe. 

– Az ápoló ezután visszatért a megkezdett ételosztáshoz, mikor azonban elhaladt a kórterem mellett, a fiú kirohant hozzá és szidalmazni kezdte, majd aztán ököllel meg is ütötte a nővért, aki védekezésképp egy tányért dobott a vádlott felé. A vádlott a tejbegrízzel borított ruházatát látva el is hagyta a kórház területét – fogalmaz az ügyészség. Hozzátették, az ápoló a fülén és kezén szenvedett könnyebb sérüléseket.

– Az egészségügyi dolgozók közfeladatot látnak el, így fokozott büntetőjogi védelem illeti őket. A fiatalkorú vádlottal szemben a Balassagyarmati Járási Ügyészség ezért a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt vádiratában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a fiú a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt álljon – áll a közleményben.

A Nógrád Megyei Főügyészség kitért arra is, hogy abban az esetben indítványoznak próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, ha az eljárás adatai alapján alaposan feltehető, hogy az elkövetővel szemben a büntetés a végrehajtás elrendelése nélkül is eléri a célját, azaz a tettest visszatartja újabb bűncselekmény elkövetésétől. 

Mire jó a pártfogó felügyelet?

Az ügyészségtől megtudtuk, hogy a pártfogó felügyelet arra szolgál, hogy csökkentse a bűnismétlés kockázatát. A pártfogó felügyelő az elkövető ellenőrzésével és irányításával elősegíti annak megakadályozását, hogy a pártfogolt ismételten bűncselekményt kövessen el, továbbá segítséget nyújt a társadalmi beilleszkedéséhez, az ehhez szükséges szociális készségek kialakításához és feltételek megteremtéséhez is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában