Zenegép

2022.09.16. 11:20

Strómanokat fogadott a salgótarjáni kocsmáros, hogy elkerülje a jogdíjfizetést

A Salgótarjáni Járásbíróság – tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben – 150 ezer forint pénzbüntetést szabott ki egy 57 éves salgótarjáni férfival szemben, közvetett tettesként elkövetett szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntette miatt.

Nool

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott három Nógrád megyei településen üzemeltetett vendéglátóhelyeket, ahol gépzenei felhasználás történt, amiért a vádlottnak jogdíjfizetési kötelezettsége keletkezett az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület felé. A férfi azonban annak érdekében, hogy a vendéglátóhelyek működtetéséből fakadó kötelezettségeit elkerülje, a szórakozóhelyeket üzemeltető gazdasági társaságok alapítására más személyeket kért fel, akiknek a cégalapításon kívül egyéb szerepük nem volt, a cégek működtetésében semmilyen formában nem vettek részt. 

A vádlott a vendéglátóhelyek tényleges üzemeltetőjeként zenegépet, televíziót működtetett, így jogdíjfizetési kötelezettsége keletkezett, aminek közel öt éven keresztül nem tett eleget, a jogdíjat sem előre, sem utólag nem fizette meg, ezáltal összesen mintegy 1,2 millió forint vagyoni hátrányt okozott a jogdíjra jogosult Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnek, ezért a bíróság a pénzbüntetésen kívül kártérítés megfizetésére is kötelezte őt.

A bíróság végzése még nem emelkedett jogerőre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!