Kegyetlenség

2022.08.22. 17:20

Két év börtönt is kaphat a kismacskát brutálisan kivégző salgótarjáni fiatal

Kegyetlen állatkínzás történt a napokban a nógrádi megyeszékhelyen: hatalmas erővel vágta földhöz a macskát egy fiatal fiú, a brutális kivégzést pedig barátai videóra is vették, majd feltöltötték az internetre. Az ügyben rendőrségi feljelentés történt, tettéért akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az elkövető.

Gulyás Edina

Forrás: TV2

Hatalmas erővel a földhöz csapta, így ölt meg egy macskát egy 15 éves salgótarjáni fiú a napokban, a nógrádi megyeszékhelyen, az Acélgyári úton. A kegyetlen tinédzser barátai videóra vették az állat kivégzését, sőt biztatták is a társukat. A felvétel kikerült az internetre, hatalmas felháborodást keltett, a helyiek szerint be kellene zárni mindenkit, aki részt vett a macska megkínzásában.

Az érintett városrészen gyakori az állatkínzás

– Sajnos az érintett városrészen, a Salgó és az Acélgyári úton gyakran találkozunk hasonló esettel. Szörnyű módokon kínozzák az állatokat. Került már hozzánk nyíllal átlőtt nyakú, felakasztott, megszurkált kutya és macska is arról a területről – fogalmazott az ügy kapcsán Paróczai Judit, a Mancs a Szívben Állatvédő Egyesület tagja. –A felelőtlen állattartás nem csak Salgótarjánra, hanem egész Nógrád megyére jellemző. Az egykori Acélgyár környékén rengeteg a kóbor kutya és macska, többször is indult már rendőrségi eljárás állatkínzás miatt. 

Mint mondta, az egyesülethez kerülő megcsonkított, bántalmazott állatok azonnal orvosi ellátást kapnak. Azonban jellemzően gyógyulásuk után sem fogadják örökbe a megvakított, megcsonkított kutyákat és macskákat. Tartásuk ugyanis nagyobb anyagi terhet ró a gazdákra, így a menhelyen, vagy az állatvédők lakásában tengetik hátralévő életüket.  

– Tevékenységünk során folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a rendőrséggel. Ezen kívül óvodákba, iskolákba járunk és más fórumokon is igyekszünk formálni az emberek látásmódját és gondolkodását az állatvédelemmel kapcsolatban – hangsúlyozta Paróczai Judit. 

Súlyos büntetést érdemel az elkövető

Turcsány László, a terület önkormányzati képviselője arról tájékoztatott, hogy nagyon szereti az állatokat, így munkája során és magánemberként is támogatja az állatvédőket. Felháborítónak és elkeserítőnek tartja az Acélgyári úton történt esetet, meglátása szerint itt az ideje, hogy példás büntetést kapjon az elkövető. 

– A csütörtöki közgyűlésen szeretném, ha a napirendek közé kerülne a téma. Salgótarján peremkerületeiben ugyanis rengeteg a kóbor állat. Szorgalmazni fogom, hogy helyben is történjenek lépések ezzel kapcsolatban – tájékoztatott a képviselő. – Az már jó, hogy feljelentés történt az ügyben és nyilvánosságot kapott a brutális cselekedet, amit szankcionálni kell. A kriminalisztikai adatok ugyanis azt támasztják alá, hogy akik már fiatal korban képesek ilyen tettekre, azok felnőttként nagyobb valószínűséggel követnek el erőszakos bűncselekményeket. 

Mint mondta, bízik abban, hogy a város lakossága felébred az ügy hatására, hiszen szemmel látható a morális leépülés. Már az iskolákban is szükséges a diákok érzékenyítése a téma iránt. Beszélni kell erről az osztályfőnököknek, a szakembereknek, annak érdekében, hogy formálják azzal kapcsolatban a fiatalok látásmódját. 

Félnek a környéken lakók 

– Még mindig hatása alatt vagyok a hétvégén történteknek. Brutálisan megöltek egy kismacskát az Acélgyári úton. Naponta arra járok el, minden bizonnyal találkoztam is ezekkel a gyerekekkel. Ha egy kisállattal ezt teszik, akkor az ember sincs biztonságban. Egyre rosszabb a közbiztonság, egyre inkább félünk – mondta el egy neve elhallgatását kérő környékbeli nő. 

– Van, akinek mindent lehet, nem védenek meg minket, nem kérik rajtuk számon a történteket. Óriási szeméthalom van a Dolinka alatt, éjszakánként kábelek műanyag burkolatát égetik valahol a környéken, a kábelt pedig eladják. Illegálisan kivágják a fákat, derékban, mert még lehajolni sem esik jól nekik. Beköltöznek az üresen hagyott lakásokba. A gyerekek, a kutyák az utcán szaladgálnak. Méltatlan ez a helyzet a hajdani Acélgyárhoz, az ott dolgozók családjaihoz.

Két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az elkövető

Az esettel kapcsolatban a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: augusztus 20-án egy salgótarjáni lakos tett bejelentést a rendőrségre, miszerint két héttel korábban az Acélgyári úton egy macskát nagy erővel a földhöz vágtak. Ennek következtében az állat elpusztult. A bántalmazásról készült videófelvételt a közösségi oldalról a bejelentő kimentette, majd átadta a rendőrségnek.

– Az adatgyűjtés és a tanúkutatás eredményeként beazonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 15 éves salgótarjáni lakost, akit előállítottak és vele szemben állatkínzás bűncselekmény elkövetése miatt indítottak büntetőeljárást. Az elkövető felvételen szereplő társainak beazonosítása még folyamatban van – tájékoztattak. 

Hozzátették: a Büntető Törvénykönyv vonatkozó rendelkezése szerint, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában