Lángoló vegetáció

2022.07.11. 13:18

Újra egyre több a szabadtéri tűz Nógrád megyében – ötször riasztották a tűzoltókat

Öt alkalommal riasztották szabadtéri tüzek miatt a Nógrád megyei tűzoltókat hétvégén.

Nool

Borítóképünk egy korábbi tűzesetnél készült.

Fotó: Hüvösi Csaba

– Szombaton Bátonyterenyén, a Kosztolányi Dezső úton ezer négyzetméteren, Mátraverebély külterületén pedig fél hektáron égett száraz fű. Mindkét helyszínen a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Csesztve és Bakópuszta között is szabadtéri tűz volt, ott fél hektáron lángolt a száraz fű, mellette másfél hektáron fenyves erdő aljnövényzete is égett – tájékoztatta a Nool.hu-t Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Hozzátette, utóbbi helyszínen a tűz oltását beégett, izzó tőzeges területek nagyban nehezítették. A lángokat végül a balassagyarmati hivatásos tűzoltók és az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei oltották el. 

– Vasárnap délelőtt öt hektáron égett a lábon álló gabona Nőtincs külterületén. A lángokat a rétsági és a váci hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei fékezték meg, emellett egy mezőgazdasági munkagép is segítette a lánglovagok munkáját. Délután egy fenyves aljnövényzete kapott lángra egy hektáron Csesztve és Balassagyarmat között. A tűz több kidőlt, kiszáradt fatörzsre is átterjedt. A lángokat a balassagyarmati hivatásos tűzoltók és az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei fojtották el – ismertette a szóvivő.

Kapás Márton arra is kitért, hogy július 2. óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, így Nógrád megyében is. Annak érdekében, hogy megelőzzük a szabadtéri tüzeket, a katasztrófavédelem megyei szóvivője az alábbiakra hívta fel a figyelmet:

  • Tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
  • Kerten belül zöldhulladékot csak abban az esetben lehet égetni, amennyiben azt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, és kizárólag a meghatározott időszakban van erre lehetőség.
  • A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
  • Mindig legyen a közelben oltóvíz és egy szerszám, amellyel a tűz kordában tartható.
  • Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék-égetést szabályozó rendelete, tilos a kertben száraz növényeket égetni.
  • Kommunális hulladékot égetni sehol sem szabad.
  • Tarlót és nádast égetni az egész országban tilos.
  • A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a kerti szalonnasütésre, grillezésre, bográcsozásra.
  • Ne dobjuk el az égő cigarettacsikket.
  • Ha valaki tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a katasztrófavédelem, illetve a NÉBIH által működtetett honlapon lehet tájékozódni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában