Tragédia

2022.07.05. 19:57

Szóváltás közben verte agyon nevelt lányát a diósjenői gyilkos

A 13 évvel ezelőtti diósjenői emberölés részleteiről tartott sajtótájékoztatót kedden a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Mint kiderült: a nevelőapa brutálisan bántalmazta a 19 éves lányt, aki emiatt az életét vesztette. A férfit elfogták, de nem működik együtt a rendőrséggel.

Veres Edina

Forrás: police.hu

Mint ismert, egy fiatal lány testvérével együtt tűnt el még 2009 januárjában, egyikük holttestére pénteken bukkantak rá Diósjenőn. Hírportálunk elsőként számolt be róla, hogy Glöckl Ferenc, Diósjenő alpolgármestere szombat délelőtt közösségi oldalán tette közzé azt a hírt, hogy ásni kezdtek az egyik helyi családi ház kertjében.

Nem sokkal később a rendőrség is megerősítette a híreket, s kiderült, hogy egy korábban elrendelt büntetőeljárásban nyomoztak július 1-jén Diósjenőn. A rendőrök akkor az eltűnt lányok nevelőapját őrizetbe is vették az ügy kapcsán. Az emberölés részleteiről kedden tartott sajtótájékoztatót a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kamerák előtt dr. Kalmár Zsolt rendőr ezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és dr. Juhász Viktor rendőr alezredes, a rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője foglaltak helyet.

Dr. Kalmár Zsolt elmondta: egy olyan ügyben tesznek nyilatkozatot a sajtón keresztül, amely mögött eltűnés miatti, éveken át tartó körözés áll, és amelynek adatai konkrét emberölés bűncselekmény gyanúját alapozták meg.

A tények sorát azzal kezdte, hogy a közelmúltban a nyomozók elfogtak egy 47 éves diósjenői férfit, aki egy 13 éve eltűnés miatt körözött lány megölésével gyanúsítható. A körözést bejelentés alapján a Rétsági Rendőrkapitányság indította még 2009-ben egy 14 és 19 esztendős testvérpár hollétének megállapítása céljából. Ez a körözési eljárás, azzal párhuzamosan futó minden egyéb tevékenységgel együtt átkerült a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályához 2015-ben. Az elmúlt években a rendőrök rengeteg információt gyűjtöttek be az esettel kapcsolatban. Ezek ellenőrzését, és a körözési eljárást dr. Petőfi Attila rendőr vezérőrnagy, országos főkapitányi biztos, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság kiemelt életellenes ügyek koordinátora, valamint a Nemzetközi Bűnügyek Együttműködési Központ körözési szakirányító főosztályának munkatársaival közösen folytatták. A feltárt és gyanús körülmények alapján arra lehetett következtetni, hogy a keresett két fiatal lány bűncselekmény áldozatává vált, ezért az üggyel kapcsolatban 2021-ben büntetőeljárást indított a rendőrség. 

– A gyanú rövid időn belül az eltűnt testvérek nevelőapjára terelődött. A nyomozók 2022. június 30-án a 47 éves férfit diósjenői lakcímén elfogták és őrizetbe vették. Ezt követőn másnap gyanúsítottként kihallgatták a férfit, aki azonban nem volt együttműködő – hangsúlyozta Dr. Kalmár Zsolt, aki azt is kiemelte, hogy a területen sem a környéken lakók, sem a hozzátartozók, sem pedig a háziorvos nem talált emberi csontokat, így azt nem is közölhették a nyomozókkal. – A rendőrök voltak azok, akik több további tanú kihallgatásával párhuzamosan Diósjenőn, a férfi korábbi tartózkodási helyén helyszíni szemlét tartottak. Ennek során az udvaron július 1-jén egy elásott női holttest maradványaira bukkantak, mely feltehetően az eltűntként körözött 19 éves lányé, akit megöltek.

Kalmár Zsolt  tájékoztatott: az eltűnt lányok három testvérükkel, édesanyjukkal és nevelőapjukkal 2004 nyarától 2009 nyaráig éltek egy fedél alatt Diósjenőn, amikor a kiskorú gyerekeket a gyámhatóság védelembe vette és gyermekotthonokba kerültek, ahonnan többször hazaszöktek. A jelenleg ismert információk alapján 2009 márciusában a férfi a közös lakásukban hangos szóváltást követően bántalmazta a lányt, aki emiatt a helyszínen meghalt. A gyanúsított azért, hogy elkerülje a felelősségre vonást, elásta a holtestet.

A nyomozók kezdeményezték az őrizetben lévő férfi letartóztatását, amit a bíróság július 3-án, vasárnap elrendelt. Ellene szexuális bűncselekmény miatt vádemelési javaslatot is tettek az ügyészségen.

Dr. Kalmár Zsolt rendőr ezredes kérte, hogy azok a személyek, akik az esettel kapcsolatban bármilyen további információval rendelkeznek, jelentsék azt a rendőrségen, akár a 112-es ingyenes telefonszámon. 

A másik lány hollétét még kutatják | A sajtótájékoztatón dr. Juhász Viktor rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője kifejtette: az üggyel kapcsolatban jelenleg is számos további körülmény, adat és információ ellenőrzését végzik szakértők bevonásával. Mint mondta, a cél továbbra is az, hogy a lányok eltűnésének körülményeit és a sérelmükre elkövetett lehetséges bűncselekményeket feltárják. Emellett az azonosítás, és a még meg nem talált másik lány hollétének kiderítése is az előttük álló feladatok közé tartozik. Ennek érdekében pedig a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a helyszíni intézkedéseket és a bizonyítással kapcsolatos tevékenységet is tovább folytatja.

A sajtótájékoztatón készült élő videónkat az alábbi cikkünkben találják:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában