Alpinisták

2022.07.30. 13:23

Határon átnyúló gyakorlatot tartottak Nógrádban, a siklóernyőzők védelméért (fotók)

Az utóbbi években megszaporodott a siklóernyősöket ért balesetek száma Nógrád megyében is, ezért a szakemberek elengedhetetlenül fontosnak tartják az ilyen jellegű életmentésekre való megfelelő felkészülést.

Nool

Forrás: Facebook/Ipoly-völgyi Különleges Mentők

Közös kötéltechnikai mentési gyakorlatot tartottak az Ipoly-völgyi Különleges Mentők és a szlovákiai Fülek Város Önkéntes Tűzoltóegyesületének tagjai a napokban Balassagyarmat közelében, a Cserhát erdeiben. 

Forrás: Facebook/Ipoly-völgyi Különleges Mentők

– A két szervezet képzett ipari alpinistái elsajátították és begyakorolták azokat a módszereket, amelyekkel gyorsan megközelíthető és biztonságosan a földre juttatható egy-egy, leszállás közben a fák lombkoronájában fennakadt siklóernyős. Ezeket a speciális, a hagyományos alpintechnikától részben eltérő eljárásokat alapvetően csak a faápolást végző szakemberek ismerik és használják, akiktől most átvették a szakismereteket a mentést végző szlovák és magyar ipari alpinisták is – fogalmaznak az egyesület Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben

Forrás: Facebook/Ipoly-völgyi Különleges Mentők

Július 6-án hírportálunkon is beszámoltunk róla, hogy két siklóernyős is bajba került Pásztó külterületén. Az Ipoly-völgyi Különleges Mentőket a Magyar Barlangi Mentőszolgálat először egy leszállás közben bajba került siklóernyőshöz riasztotta, aki mintegy nyolc méter magasságban akadt fenn egy fán, és önerejéből nem tudott lejutni. Még a mentés szervezése közben kiderült, hogy a bajbajutott siklóernyős sporttársai segítségével végül sértetlenül le tudott ereszkedni a talajra, így az Ipoly-völgyi Különleges Mentőnek már csak az ernyőt kellett lehozni a fáról. A munkálatok közben azonban egy újabb riasztás is befutott hozzájuk: kiderült, hogy a közelben egy másik siklóernyős is fennakadt leszállás közben egy lombkoronán. Őt az egyik ipari alpinista épségben hozta le a magasból.

Az Ipoly-völgyi Különleges Mentők friss bejegyzése szerint az utóbbi években megszaporodott a siklóernyősöket ért balesetek száma Észak-Magyarországon, valamint a szlovák határ közelében is. Ez tette tehát indokolttá a közös felkészülést a mentési feladatokra, így még hatékonyabbá válhat az életmentés a térségben. 

Forrás: Facebook/Ipoly-völgyi Különleges Mentők

– Az emelkedő esetszámok miatt a Magyar Barlangi Mentőszolgálat koordinálásával létrejött egy országos hálózat hazánkban, amelynek olyan mentőegyesületek és ipari alpinisták a tagjai, akik ilyen mentési feladatokat gyorsan és hatékonyan el tudnak végezni, és ennek a hálózatnak egyesületünk is tagja – tették hozzá. 

Forrás: Facebook/Ipoly-völgyi Különleges Mentők
Forrás: Facebook/Ipoly-völgyi Különleges Mentők
Forrás: Facebook/Ipoly-völgyi Különleges Mentők

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában