Lánglovagok

2022.06.02. 11:38

Több mint száz tűzhöz vonultak tavaly a pásztói tűzoltók

Beszámolt tavalyi évéről a Pásztói Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság a közelmúltban tartott képviselő-testületi ülésen.

N. O.

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

A tájékoztatóból kiderül, hogy kiemelt feladat volt a halálos tűzestek és vegetációs területen keletkezett tüzek számának csökkenése. A téli időszakban pedig a szén-monoxid-mérgezések és a kéménytüzek elkerülésére készültek fel a lánglovagok. 

Ezen túlmenően az állomány a kiemelt létesítmények és a rendezvények helyszíni bejárását, a tűzoltó vízforrások ellenőrzését, valamint az erdőterületek tűzvédelmi ellenőrzését tartotta szem előtt, növelve a lakosság biztonságérzetét. Ráadásul több szakmai gyakorlattal is felkészítették a tűzoltókat a valós helyzetekre. Emellett az önkéntesek számára is szerveztek gyakorlatokat. 

A beszámoló szerint tavaly összesen 217 káreset történt a pásztói tűzoltóság működési területén, amelyek közül 111 tűzeset, 106 pedig műszaki mentés volt. Kiemelkedő káreset történt, amikor egy felújítás alatt lévő oktatási intézmény tetőszerkezete gyulladt ki és öt négyzetméteren károsította az épületet. Egy másik eset során egy állattartó létesítmény tetőszerkezete égett, amelynek következtében 100 naposcsibe elpusztult. További példaként említik, amikor egy garázsban álló személyautó lángolt, és a tűz átterjedt az épületre is. 

Lakástűz következtében két ember vesztette életét az érintett területen a múlt évben. Soron kívül látták el a járványügyi helyzettel kapcsolatos feladatokat is a katasztrófavédelem szakemberei. Részt vettek például az oltóbuszok biztosításával kapcsolatos előkészítési munkálatokban. 

Az ifjúság nevelésére is nagy hangsúlyt fektettek, hiszen rendszeresen jártak iskolákba és óvodákba, ahol a fiatalok közelebbről is megismerhették a katasztrófavédelem munkáját. 

A jövőben tovább szeretnék csökkenteni a káresetek számát, elmélyíteni az állomány hivatástudatát, fejleszteni a csapatszellemet, valamint rendszeres gyakorlati és elméleti képzéseket tartani a számukra. Ezenkívül továbbra is megfelelően tájékoztatják lakosságot a várható veszélyekről, de célul tűzték ki a laktanya korszerűsítését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában