Veszélyforrások

2022.06.12. 06:50

Nógrád megyében is előfordulnak elektromos tüzek – így előzzük meg a tűzoltók szerint!

Elavult villamos hálózat, meghibásodás, szakszerűtlen munka, de a rendszeres karbantartás hiánya is könnyen elektromos tűzhöz vezethet. Napjainkban pedig egyre több elektromos tűz keletkezik, mely Nógrád megyére is jellemző.

Nagy Orsolya

Az elektromos árammal működtetett berendezések meghibásodhatnak, s emiatt akár lángra is kaphatnak

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos a rendszeres karbantartás és felülvizsgálat a megelőzés érdekében. 
– Jelentősen megnövekedett az ingatlanokban használt elektromos eszközök száma. Ezzel gyakorlatilag potenciális veszélyforrásokat engedtünk be otthonainkba, főleg azokba a régebbi épületekbe, melyekbe előzőleg még nem volt szárítós automata mosógép, mikrohullámú sütő vagy klíma – közölte Kapás Márton. 

Hozzátette: az elektromos tüzeket két csoportba lehet sorolni. Az egyik, amikor az elektromos áram által működtetett berendezés hibásodik meg. Ilyenkor a gép belsejében hőképződés indul, amely tüzet okoz. A másik csoportba a villamos hálózat hibájából kialakuló tüzek tartoznak. 

A sajtószóvivő kiemelte: az új technológiák, a számítógépek és az internet megjelenésével az áramforrásokat folyamatosan használjuk, emiatt az elektromos tüzek száma is megnövekedhet. Ennek oka sokszor az elektromos hálózatok kötelező felülvizsgálatának elmaradása. 
A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt tanácsolja a lakosságnak, hogy a villamos berendezéseket használat után lehetőleg válasszák le a hálózatról. Amennyiben hosszabb időre elutaznak, ne hagyják áram alatt, konnektorba dugva az elektromos eszközöket, mivel esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat. 

Kapás Márton hangsúlyozta, hogy elektromos tüzet tilos vízzel oltani – helyette porral oltó készüléket vagy homokot, esetleg nem gyúlékony, nagy felületű anyagot lehet alkalmazni, amely elzárja az oxigént a lángoktól. Bármilyen tűz esetén a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés, a lángok ugyanis másodpercek alatt továbbterjednek, így ha van esély a megfékezésére és eloltására, akkor azonnal meg kell kezdeni, ügyelve arra, hogy a saját testi épségét senki se veszélyeztesse. 

Fodor Péter salgótarjáni villanyszerelő elárulta, hogy elektromos tüzek többnyire régi hálózatoknál fordulnak elő, vagy olyan házakban, lakásokban, ahol nem szakszerűen végezték el a munkát. Utóbbival sok esetben találkozott már a szakember az elmúlt időszakban. 
– Az elektromos tűz egyik előjele, hogy a kapcsolónál vagy a konnektornál sistergő hangot lehet hallani, mintha a víz forrna. Ekkor már gond van, hiszen valahol izzik a vezeték, és könnyen tűz lehet a vége. Ezt egy másodpercig sem szabad tovább üzemeltetni, és mindenképpen szakembernek kell szólni – fejtette ki Fodor Péter. Hozzátette: az elavult, 30–40 évvel ezelőtti hálózatokat érdemes lecserélni mielőtt nagyobb baj történik. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában