Átverés

2022.06.15. 11:34

Megyeszerte újabb mesével próbálkoznak az unokázós csalók - ezekre érdemes figyelni

Ismét telefonon próbálják megtéveszteni időskorú áldozataikat az „unokázós” csalók Nógrád megyében.

Nool

Forrás: police.hu

Mint arról korábban beszámoltunk május 26-án délután egy időskorú tett feljelentést a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon azért, mert délelőtt egy férfi magát ügyvédnek kiadva felhívta őt és közölte vele, hogy a lányát fegyver és kábítószer birtoklása miatt a rendőrség letartóztatta. Az illető közölte az idős asszonnyal, hogy 10 millió forint ellenében el tudja intézni, hogy szabadlábra helyezzék a lányát. Az asszony a belvárosban találkozott a csalóval, ahol sajnos át is adott neki egy nagy összeget. Az idős nő csak ezt követően hívta fel a lányát telefonon, ekkor azonban világossá vált számára, hogy bűncselekmény áldozatává vált.

Az áldozattá válás megelőzése, valamint a csalás felismerése érdekében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja a lakosság figyelmét az úgynevezett „unokázós csalás” módszerével elkövetett bűncselekmények veszélyeire. 

A rendőrség közleménye szerint a csalók magukat hatósági személyeknek kiadva azt akarták elhitetni a sértettekkel, hogy valamely hozzátartozójuk bűncselekmény elkövetése miatt rendőri eljárás alatt áll, és a következmények elkerülése érdekében, vagy a szabadlábra helyezés óvadékának megfizetéséhez nagyobb összeg átadására kérték az időskorúakat.

A kiszemelt áldozatok szerencsére időben felismerték a telefonáló szándékát, így az összeg kifizetésére nem került sor, bontották a vonalat, és jelezték az esetet a rendőrségnek.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a továbbiakban is kéri a lakosságot, hogy legyenek kellően bizalmatlanok az ilyen hívások esetén, és figyelmeztessék hozzátartozóikat, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává:

  • Soha ne hajtsák végre a telefonon keresztül ismeretlenektől kapott utasításokat!
  • Kezeljék fokozott fenntartással a váratlanul jelentkező idegeneket, valamint az olyan telefonhívásokat, amiben valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozójukat baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége!
  • Mindig ellenőrizzék le a telefonon kapott hír valóságtartalmát! Tegyenek fel ellenőrző kérdéseket!
  • Hívják fel a megnevezett hozzátartozókat, érdeklődjenek a történet valóságtartalmáról!
  • Ne adják meg adataikat ismeretleneknek!
  • Bűncselekmény esetén hívják a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában