Összemérték tudásukat

2022.05.14. 19:55

Tűzcsapot és kismotorfecskendőt is szereltek az önkéntes tűzoltók Bujákon (fotók)

Szombaton Buják adott otthont a mintegy harmincéves múltra visszatekintő Nógrád megyei tűzoltóversenynek, melyen önkéntes csapatok mérték össze tudásukat.

Nagy Orsolya

A nógrádikumnak számító sokszoknyás bujáki népviseletet is megmutatták a helyiek

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

Hétvégén az önkéntes tűzoltóké volt a főszerep Bujákon. A megmérettetés előtt Borbély Gábor, a település polgármestere elmondta: nagy öröm számukra, hogy idén Buják adhatott otthont az eseménynek, hiszen efféle versenyre még nem volt példa a községben. A településvezető stílszerűen felidézett egy korábbi tűzesetet, amikor is az összefogásnak és a tűzoltók munkájának köszönhetően sikerült megelőzni a nagyobb bajt. Hozzátette, hogy Bujákon is van tűzoltó egyesület, amely kiválóan és hatékonyan működik. Borbély Gábor háláját fejezte ki az önkéntesek tevékenységéért, hiszen ők szabadidejükben is szolgálatban vannak és vigyáznak az emberek életére.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a tűzoltók akár egy égő házba is berohannak, hogy életet és vagyont mentsenek, s az emberek ezért is fektetik beléjük bátran a bizalmukat. 

– Szűkebb hazánkban már 31 önkéntes egyesület működik. A közel 400 civil nélkül nem lenne olyan a vagyon- és életbiztonság, mint jelenleg. Hiszem, hogy szeretik ezt a megyét, az otthonukat és tenni akarnak a szülőhazájukért – fejtette ki Skuczi Nándor. Az elnök szerint az egyik legfontosabb, hogy az emberek boldoguljanak Nógrád megyében. 

Szemerády Zoltán, a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke elárulta, hogy a verseny célja az önkéntesek szakmai felkészültségének a segítése, de a csapatépítés is elengedhetetlen része a rendezvénynek.

 – Ez egy közösség, amelyet fontos erősíteni, építeni és összehozni. Az idei megmérettetésen 24 csapat vett részt, akiknek két pályán kellett feladatokat megoldani. A versenyszámok csakúgy, mint minden évben, most is ugyanazok voltak – ismertette az elnök.

Szemerády Zoltán az eseményen Szent Flórián-szobrot adományozott a helyi önkormányzatnak. Ezt a hagyományoknak megfelelően minden évben az a település kapja, ahol megrendezik a versenyt. Emellett elismeréseket vehetett át több önkéntes is a kimagasló munkájáért.

A verseny végeredménye szerint a tűzcsapszerelés ifjúsági kategóriájában a Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület, míg a lányok között a Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület érdemelte ki az első helyet. E versenyszám felnőtt női kategóriájában a Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete nyert, a férfiaknál pedig a Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület tört az élre. Kismotorfecskendő szerelésben a felnőtt férfiaknál a Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület állt a dobogó tetejére. Az abszolút győztes csapat, mely idén hazavihette a vándorserleget, a Nézsai Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában