Védőszent

2022.05.03. 11:27

Rangos elismeréseket kaptak a Nógrád megyei tűzoltók Szent Flórián napja alkalmából

Május 2-án rendezték meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a katasztrófavédelem központi tűzoltónapi ünnepségét. A rendezvényen több Nógrád megyei tűzoltó is elismerést vehetett át.

Nool

Kaposvári Balázs (balra) Szent Flórián Érdemjelet, Zsemberi Zsolt pedig tűzoltósági tanácsosi címet vehetett át

Forrás: Szőke Péter/BM OKF

A Budapesten megtartott ünnepségen részt vett dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, valamint helyettesei és a szakmai szervezetek vezetői.

Ünnepi beszédet Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, megbízott országos tűzoltósági főfelügyelő mondott. Május 4. Szent Flórián, azaz a tűzoltók védőszentjének a napja, így ünnepi köszöntőjében Fülep Zoltán Florianus, a tűzoltói erényeket, vagyis az akaratot, a bátorságot, a hősiességet és a bajtársiasságot megtestesítő római katona alakját is felidézte, és hangsúlyozta:

ezeknek az erényeknek a ma tűzoltói tevékenységében is meg kell jelenniük, és örökül is kell hagyni azokat a jövő tűzoltónemzedékeinek.

Az ezredes meglátása szerint a tűzoltóság napja alkalmat ad arra, hogy az állampolgárok megismerhessék a tűzoltók életét, tevékenységét, majd beszéde végén köszönetet mondott azoknak, akik a háttérből támogatják a tűzoltókat, biztos alapot szolgáltatva ahhoz, hogy minden szolgálatban a maximumot nyújthassák, és megemlékezett azokról a bajtársakról, akik életüket adták feladataik teljesítése során.

Mindezek után dr. Góra Zoltán, országos katasztrófavédelmi főigazgató a tűzoltóság, illetve utólagosan a polgári védelem napja alkalmából miniszteri, főigazgatói elismeréseket, előléptetéseket adott át, köztük öt hivatásos és egy nyugállományú tűzoltónak, valamint két önkéntes tűzoltónak is.

A Nógrád megyei díjazottak:

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Szent Flórián Érdemjelet adományozott Kaposvári Balázs tűzoltó századosnak, a Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának.

Kaposvári Balázs veszi át az elismerését dr. Góra Zoltántól
Forrás: Szőke Péter/BM OKF

A belügyminiszter tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Zsemberi Zsolt tűzoltó törzszászlósnak, a Bátonyterenyei Katasztrófavédelmi Őrs szerparancsnokának.

Zsemberi Zsolt veszi át tűzoltósági tanácsosi címét
Forrás: Szőke Péter/BM OKF

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató életútja elismeréseként soron kívül előléptette nyugállományú tűzoltó őrnaggyá Kajtor István nyugállományú tűzoltó századost, az egykori Balassagyarmati Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság volt főelőadóját. 

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Csépe Zoltán tűzoltó törzszászlóst, a Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, Fodor Máté tűzoltó főtörzsőrmestert, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító referensét és Pásztor János tűzoltó főtörzsőrmestert, a Rétsági Katasztrófavédelmi Őrs beosztott tűzoltóját.

Csépe Zoltán dicséretben és jutalomban részesült
Forrás: Szőke Péter/BM OKF
Fodor Máté dicséretben és jutalomban részesült
Forrás: Szőke Péter/BM OKF
Pásztor János dicséretben és jutalomban részesült
Forrás: Szőke Péter/BM OKF

A korábbi Polgári Védelem Napjához kapcsolódóan a katasztrófavédelem munkájának támogatása érdekében kifejtett kiemelkedő
tevékenysége elismeréseként emlékérmet adományozott a főigazgató Mészáros Hajnalkának és Mészáros Gábornak, a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntes tűzoltóinak.

Mészáros Hajnalka emlékérmet vehetett át
Forrás: Szőke Péter/BM OKF
Mészáros Gábor emlékérmet vehetett át
Forrás: Szőke Péter/BM OKF

Forrás: BM OKF és NMKI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában